A vártnál lényegesen több kis őrgébicset találtunk a Csanádi pusztákon

2019.08.16.

A közelmúltban felmértük a kis őrgébicsek állományát a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Örvendetes, hogy a vártnál jóval több, legalább harminc pár költését regisztráltuk.

A felmérés hosszú időn át zajlott, még július végén is kerültek elő újabb párok. Ez a kistestű madár ugyanis a költési időszakban rendkívül rejtőzködő, ezért nehezen figyelhető meg. A revírfoglalás idején gyakran hallatja hangját, s néha kemény csatákat is folytat, a kotlás megkezdése után jelenléte kevésbé feltűnő. A párok a fészeképítésnél is a biztonságot tartják szem előtt, mindig sűrű lombozat közé rejtik otthonukat, így arra nem könnyű rábukkanni, főleg ha nem magányos fán, hanem fasorban van.

A kis őrgébicsek fiókái augusztus elejére már kirepültek, szétszéledtek, de még a hónap közepén is gyakran mozognak együtt a családok. Gyakran láthatjuk őket bálákon, villanypásztor-karókon, onnan lesnek a zsákmányra. A tövisszúró gébicsekhez hasonlóan ők is sokszor tüskékre, tövisekre szúrják fel a megfogott rovarokat, kisebb emlősöket.

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztai területein mindenütt élnek kis őrgébicsek. Vonuló madarak, a telet Afrikában töltik, szeptember végéig elhagyják térségünket.

A cikk borítóképét készítette: Kalmár Lajos Gábor (“Őrszem”)