2022.október 30-án a himalájai füzike (Phylloscopus humei) egy példánya bukkant fel a Hortobágyi Nemzeti Parkban található Magdolna-pusztán. Ez volt a faj 5. magyarországi és 1. hortobágyi hitelesített megfigyelése.

A faj Belső-Ázsiában a Himalája, a Pamír, a Tien-san és Altáj-hegység lábánál, illetve Kína hegyvidékein fészkel. A telelőterülete Indiában és az Indokínai-félsziget északi részén található. A faj leírója (W. E. Brooks) a madár tudományos és angol elnevezése során Allan Octavian Hume brit ornitológus előtt tisztelgett. A madár zöldes-szürkés felsőtesttel és világosabb, elütő alsótesttel jellemezhető, világos, feltűnő szemöldöksávja és szárnysávja van. A szintén Ázsiában fészkelő, közeli rokon vándorfüzikétől (Phylloscopus inornatus) pár évtizeddel ezelőtt választották le külön fajként, morfológia, akusztikai és a kimutatható genetikai különbözőség miatt. A faj az utóbbi időszakban 7-8 grammos tömegét és törékeny testalkatát meghazudtoló módon évről-évre egyre gyakrabban bukkan fel szerte Európában 6-7000 kilométerre a költőterületétől.

Az egyedet sok terepmadarász örömére Tóth Ábel János ifjú balmazújvárosi madarász vette észre a faj jellegzetes hangadásáról egy pusztaszéli fasorban. Rendszerint a sűrűben mozog a bokrok közepén, így a szakavatott szemek számára sem könnyű észrevenni.

Szöveg és fotó: Katona József és Tar János – Természetvédelmi Őrszolgálat