A növekvő hőség árát mindenki megfizeti

2019.12.09.

A súlyosbodó hőhullámok egyre nagyobb terhet rónak a gazdag és a szegény országokra egyaránt – derült ki a Germanwatch nevű német környezetvédelmi tanácsadó szervezet idei klímavédelmi indexéből, amelyet szerdán tettek közzé.

A jelentés alapján a közelmúltbeli tudományos vizsgálatok megerősítették az éghajlatváltozás és a szélsőséges hőség gyakorisága, valamint súlyossága közötti kapcsolatot – írja az MTI alapján a Portfolio.

A kutatók számításai szerint a szélsőségesen meleg időszakok előfordulásának valószínűsége ma már százszor nagyobb, mint egy évszázaddal ezelőtt volt szerte Európában.

A mutatók szerint 2018-ban Japán volt a szélsőséges időjárási események által leginkább sújtott ország, amelynek szélsőséges nyári forrósággal, heves esőzésekkel és az elmúlt negyed évszázad legerősebb tájfunjával kellett szembenézni.

A Föld felszínének legmelegebb pontjai 2003–2009 között a NASA műholdas mérései alapján – Fotó: NASA Earth Observatory/flickr.com

Az 1999 és 2018 közötti időszakban a legsúlyosabban érintett 10 országból 7 alacsonyabb jövedelmű fejlődő nemzet volt. A lista első három helyén Puerto Rico, Mianmar és Haiti áll.

Az elmúlt 20 évben csaknem félmillió ember halt meg és 3,5 ezer milliárd dolláros gazdasági kár keletkezett világszerte a szélsőséges időjárási események miatt.

Laura Schaefer, a Germanwatch munkatársa az ENSZ hétfőn Madridban kezdődött kéthetes klímakonferenciáján (COP25) elmondta, hogy a jelentés eredményei azt mutatják, hogy „a klímaválság” immár az összes kontinensen megfigyelhető „jeleit” nem lehet többé figyelmen kívül hagyni.