Ha nem cselekszünk időben, fél évszázad alatt sokszorosára nőhet az élhetetlenül meleg területek nagysága

2020.05.06.

A világ lakosságának harmada rendkívül meleg éghajlati körülmények között lesz kénytelen boldogulni 2070-re, amennyiben nem sikerül az üvegházhatású gázok kibocsátását visszafogni – derült ki a hollandiai Wageningen Egyetem tanulmányából, amelyet hétfőn ismertettek az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS).

Marten Scheffer, a tanulmányt készítő szakértői csoport vezetője a PNAS-nak nyilatkozva aláhúzta: az emberiség az utóbbi 6000 évben ettől eltérő éghajlati viszonyok között élt.

Scheffer és kollégái kutatási eredményeiket részben az emberek által előnyben részesített, benépesített régiók éghajlati viszonyainak összehasonlítására alapozták. Kimutatták, hogy a népsűrűség különösen azokban a térségekben magas, ahol az éves átlaghőmérséklet a 11–15 Celsius-fok és a 20–25 Celsius-fok tartományokban mozog. Ez a megoszlás szinte alig változott az utóbbi 6000 évben, és a kutatók éppen ezért nevezik ezt a hőmérsékleti tartományt az emberiség számára ideális környezetnek.

„A koronavírus olyannyira megváltoztatta a világot, hogy azt nehéz lett volna mindössze pár hónappal ezelőtt elképzelni, kutatási eredményeink pedig azt mutatják, hogy a klímaváltozás hasonlót tud majd művelni” – mondta Scheffer, hozzátéve:

az éghajlatváltozás kihatásai az előrejelzések szerint nem fognak olyan hirtelen megjelenni, mint a pandémiáé, viszont a jelenlegi válsággal szemben nem lesz majd remény arra, hogy a közeljövő enyhülést hozhat.

A szakemberek éghajlati előrejelzésükhöz az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) 2014-es jelentését használták fel. Számításaik szerint amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátása továbbra is korlátozások nélkül fog folytatódni, 2070-re a 29 Celsius-fok éves átlag-hőmérsékletű szárazföldi régió, amelynek nagy részét jelenleg a Szahara teszi ki, a mostani 0,8 százalékról 19 százalékra fog növekedni. A legsúlyosabban érintett térségek ötven év múlva Dél-Amerikában, Afrikában, Indiában, Délkelet-Ázsiában és Észak-Ausztráliában lesznek.

Kenyai anya és fia a homokkal és a széllel küzd úton a vízlelőhely felé – Fotó: Bread for the World/flickr.com

Scheffer reményét fejezte ki, hogy a tanulmány figyelemfelhívásként fog szolgálni a nemzetközi közösségnek, hogy haladéktalanul csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást.