A metánkibocsátás csökkentésére érdemes hangsúlyt fektetni

2020.04.13.

Egy friss kutatás szerint jelentősen alábecsülhettük az emberi tevékenység, legfőképpen a fosszilis tüzelőanyagok égetésének metánkibocsátását. Mivel a metán a szén-dioxid után a második legnagyobb elősegítője a globális felmelegedésnek, a helyes becslések nagyon fontosak ahhoz, hogy kezelni tudjuk a problémát.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint eddig rosszul számoltuk ki azt az arányt, ami a természetesen levegőbe engedett és az emberi tevékenység által oda jutó metán között áll: kiderült, hogy sokkal több ilyen káros anyag elengedéséért vagyunk felelősek mi, mint korábban gondoltuk – íja az Nrgreport.

Amerikai kutatók megvizsgálták, hogy az ipari forradalom előtt és utána mennyi metán esett csapdába Grönland jégtábláiban, és átnézték a korábbi, Antarktiszon gyűjtött adatokat is.

Az emberi tevékenységből eredő, a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó metánkibocsátásunk 25-40 százalékkal magasabb lehet, mint amennyivel eddig számoltunk.

A szakértők szerint azért különösen fontos az, hogy a metánkibocsátást is pontosan mérni tudjuk, mert a metán sokkal hamarabb eltűnik a légkörből, mint a szén-dioxid. Ez azt jelenti, hogy ha mi most azonnal megállítanánk minden szén-dioxid-kibocsátást, a már ott található káros anyag még sokáig megmaradna az atmoszférában. Ha azonban a metánkibocsátást tudnánk korlátozni, a változások sokkal gyorsabban megjelennének.

Fotó: pixabay.com

A kutatók szerint  ez az eredmény nem negatív, hanem éppen hogy pozitív: azt jelenti, hogy annak a gáznak, amely egyébként mindenképpen hozzájárul a globális felmelegedéshez, érdemben tudjuk csökkenteni a kibocsátását, hiszen nagyrészt a mi hibánk, hogy ennyi kerül a légkörbe.