A számos halfaj és kétéltű természetes élőhelyéül szolgáló terület az egyre intenzívebb árvizek és hőhullámok miatt egyre inkább eliszaposodik és kiszárad, ezért most revitalizálják az öblöket, hogy hosszú távon is élhetővé tegyék őket a helyi élővilág számára.

A klímaváltozással együtt járó árvízek és hőhullámok következményeinek ellensúlyozására 3,3 kilométer hosszan, összesen 15 ponton kikotorják és megmélyítik az öblöket, mellékágakat és part menti részeket, hogy a mélyebb területek létrehozásával biztosítsák a halak és kétéltűek túlélését és ívóhelyeiket – számolt be róla a Kisalföld.

A projekt az EU LIFE DiCCA nevű programja keretében valósul meg, amely célzott intézkedésekkel igyekszik ellensúlyozni a klímaváltozás negatív hatásait.

Ennek részeként fákat ültetnek, természetközelivé alakítják vissza a folyópartot, és új tavakat hoznak létre, amelyek vízpótlása fenntartható módon történik.

A munkálatok körülbelül két hónapon át tartanak majd, a hagyományos kotróhajók mellett szívó-kotró hajókat is bevetnek majd. Utóbbiak segítségével mintegy húszezer köbméternyi üledéket szivattyúznak át a Dunába. A munkálatokat ökológiai építésfelügyelő kíséri majd figyelemmel.

A bécsi Duna-sziget egyszerre tölt be nélkülözhetetlen szerepet az osztrák főváros árvízvédelmében és a bécsiek pihenésében, kikapcsolódásában. De nem csak a városlakók érzik jól magukat ebben a zöld oázisban: a part menti öblök, félszigetek és sekély vízű területek csaknem negyven különböző halfaj, több mint hatvanféle vízinövény és számos szitakötőféle számára nyújtanak otthont – Fotó: Copyright – Wiener Wildnis / MA 45