A koalák veszélyeztetett fajként való besorolását sürgetik az állatvédők

2020.03.08.

A bozóttüzek sújtotta térségben jelentősen zsugorodott az Ausztráliában őshonos erszényesek populációja. Szakértők szerint a koalák 12 százaléka pusztult el, de ez a szám várhatóan tovább fog nőni, mert a lángok felemésztették az állatok természetes élőhelyeit.

Az International Fund for Animal Welfare (IFAW) nevű állatvédő szervezet megbízásából készített jelentés szerint a 2019. október 1. és 2020. január 10. közötti időszakban a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales állambeli koalapopuláció nagyjából 5 ezer egyede, vagyis 12 százaléka pusztult el közvetlenül a bozóttüzek miatt.

„A megmaradt koaláknak nincs hova menniük” – mondta az IFAW munkatársa, Josey Sharrad, hozzátéve, hogy az állatoknak pihenésre van szükségük, hogy regenerálódjanak. A hosszúra nyúlt aszály, az erdőirtás, az élőhelyeik zsugorodása, és most a tüzek – mindez óriási csapás megannyi jelentős koalapopuláció számára.

A jelentés szerint az Ausztrália egyik jelképének számító, és jelenleg a sebezhető fajok közé tartozó koaláknak „komoly kihívásokkal” kell szembenézniük a hosszú távú életben maradásért.

Bozóttűzben megsérült koalát ápol egy önkéntes a dél-ausztráliai Kenguru-sziget vadasparkjában 2020. január 10-én – Fotó: MTI/EPA/David Mariuz

Az alacsony szaporodási ráta, a természetes élőhelyeik elvesztése, valamint a bozóttüzek és a klímaváltozás jelentette fenyegetés jelentős kockázatot jelent a faj túlélésére.

Sharrad szerint a megszaporodó bozóttüzek következménye az lesz, hogy a megmaradt populációk egyszerűen nem fognak tudni regenerálódni két természeti katasztrófa között.

Purkunas, a Sydneytől 100 km-re nyugatra lévő Kék-hegységben pusztító erdőtűzből kimentett koala nézelődik egy faágon a Taronga Állatkert kórházában 2020. január 14-én – Fotó: MTI/EPA-AAP/Bianca De Marchi

A kialakult helyzetre reagálva Új-Dél-Wales állam kormánya bejelentette, hogy mérlegeli a faj természetvédelmi státuszának sürgősségi átminősítését veszélyeztetettre, ami az állatok védelmét szolgáló erőfeszítések nagyobb anyagi támogatását, továbbá a természetes élőhelyeik közelében zajló erdőirtás korlátozását jelentené.