A célirányos területkezelés a Böddi-szék túzok élőhelyeit is javítja

2020.04.07.

A Böddi-szék déli része a szakemberek számára eddig is ismert túzok költőhely volt, a területen a 2000-es évek elején több alkalommal is került elő túzokfészek mezőgazdasági munkavégzés során. Ebből az időszakból fiókát vezető tyúkról is van adatunk a területről. A Természetvédelmi Őrszolgálat és a terepen dolgozó kollégák adatai azt bizonyítják, hogy a területen azóta is kisszámú, de rendszeres fészkelő a túzok. Az elmúlt években közel 20 esetben figyeltünk meg túzokot a projektterületen.

Gyülekező túzokcsapat a soltszentimrei pusztán 2020. márciusában. Fotó: Németh Ákos

Néhány napja viszont az északi oldalon olyan szikes gyepterületről jeleztek munkatársaink túzok megfigyelést, ahonnan eddig nem volt adatunk; ez idáig a második észlelés a tó északi oldaláról.

A tojók minden bizonnyal a közeli, mindössze 6 km távolságban lévő Soltszentimrei dürgőhelyről érkeznek a Böddi-székre.

A Böddi-szék északi oldalán március 19-én észlelt túzokok gyepterületről repültek át a szomszédos szántóföldre. Fotó: Bankovics András

A Böddi LIFE program a vizes élőhelyek és a túzok élőhelyként is számon tartott vízgyűjtő terület helyreállítása részeként nagy gondot fordít a szántó és gyepterületek szegélyének pontosítására, az elszántások visszagyepesítésére. A projekt részeként az elszántott gyepterületek spontán visszagyepesedését nyár végén és ősszel szárzúzással, illetve kaszálással segítjük mintegy 10 hektáron. Egyes helyszíneken a visszagyepesedést lucerna telepítése, mint köztes szántóföldi kultúra előzi meg.

A LIFE programban nagy szerepet kap a Böddi-szék gyepterületeinek legeltetése, és ez pozitív hatással lesz az itt fészkelő túzokok számára is. A kellő odafigyeléssel legeltetett gyepek táplálék-kínálata megnő, ezáltal a fiókák életben maradási esélyei sokat javulnak. A területet övező szántók, bár (megfelelő odafigyelés mellett) alkalmasak fészkelőterületnek, a cseperedő túzokfiókák számára nem szolgálnak elegendő táplálékkal. Ezért kiemelt fontosságú az elsődlegesen legeltetéssel zajló természetvédelmi kezelés révén a megfelelő mozaikos élőhely-szerkezet kialakítása, fenntartása.

A túzokcsibe számára a gyepterületek jelentenek megfelelő táplálkozóterületet. Fotó: Németh Ákos

Szöveg: Németh Ákos, Sápi Tamás, Mile Orsolya

A cikk borítóképét készítette: Kalmár Lajos Gábor (A sikoly)