A klímavédelemben a fáknál is hatékonyabb fegyvert jelentenek a gyepek

2020.07.14.

A fák több szén-dioxidot köthetnek meg, a gyepek megkötőképessége viszont stabilabb, mivel nagy része megmarad a talajban anélkül, hogy tűz, szárazság vagy áradás során a légkörbe kerülne – derült ki a kaliforniai Davis Egyetemen végzett kutatásokból.

A fák az ember által okozott szén-dioxid-szennyezés mintegy egynegyedét nyelik el világszerte, ám a globális felmelegedés és az aszály miatt nagymértékben megnövekedett a tűzveszélyt, ami a kaliforniai erdőket szén-dioxid-megkötőkből kibocsátóvá változtatta – írja a Magyar Mezőgazdaság.

A kutatásról szóló tanulmány eredményeit az Environmental Research Letters folyóiratban közölték. A szerzők szerint ezek a kutatások fontos információforrást jelentenek a szén-dioxid-csökkentési erőfeszítésekhez szerte a világon, különösen olyan félszáraz (félsivatagos) környezetben, amely jelenleg a bolygó felületének körülbelül 40%-át jelenti.

Az erdők a szén-dioxidot a fákban, a levelekben tárolják, a gyepek viszont felszívják azt, és a földfelszín alatt tartják.

„A jövőre nézve a modellszimulációink azt mutatják, hogy a rétek több széntartalommal bírnak, mint az erdők, mivel kevésbé vannak kitéve az aszálynak és a tűznek” – mondta Pawlok Dass, a tanulmány szerzője, a UC Davis Egyetem munkatársa.

A gyakoribb tüzek során a fákban tárolt szén visszakerül a légkörbe, de a felszín alatti gyepterületek esetében általában a gyökerekben és a talajban marad, jobban alkalmazkodva az éghajlatváltozáshoz – Fotó: shutterstock.com