A folyókon úszó szemét kihalászására készülnek Kárpátalján

2022.02.14.

A rengeteg hó olvadása áradásokkal fenyeget Kárpátalján, ami az ártéri szemét tonnáinak folyókba kerülésével fenyeget. A megyei közigazgatás a hulladék kiemelésével igyekszik csökkenteni a Magyarországra érkező szennyezést.

A megyei közigazgatás felhívással fordult a járási önkormányzatokhoz, hogy jelöljék ki azokat a folyószakaszokat, ahol a legtöbb úszó szemét megjelenése várható, és lehetséges annak felfogása és kiemelése a mederből – ismertette a karpatnews.in.ua. nyomán a Kárpát Hír.

Az intézkedésről Miroszlav Bileckij, a megyevezető első helyettese tájékoztatta a médiát.

Elmondása szerint a kérdésben rendezett tanácskozás során döntöttek arról, mely folyókon telepítenek sodródó hulladékokat felfogó szerkezeteket.

Az Ungon a Szkálka térségében és Ókemence közelében, a Talaboron a Vilsányi víztározónál fogják kihalászni a pillepalackokat és más hulladékokat. Hamarosan hasonló szemétfogók telepítéséről döntenek a Rahói, Técsői, Munkácsi és Beregszászi járásban.

A korábbi években jelentős munkát adott a vízügynek az árral érkező szennyezés: kommunális hulladékot távolítanak el munkagépekkel a Tiszából Vásárosnaményban 2021. február 6-án – Fotó: MTI/Balázs Attila