A fiatal fehér gólyák már a réteken csoportosulnak

2020.08.04.

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain, a településekhez közeli réteken, mocsarakon egyre gyakrabban láthatunk kisebb gólyacsapatokat. Ezek általában az idei fiókák, amelyek már időnként elhagyják a fészkeket és a közelben csoportosulnak.

A fiatal madarak még rendszeresen visszajárnak a fészekre, amelyben felnevelkedtek, de a nappalok nagy részét már kint töltik a réteken. Az első időszakban még nem mennek messzire, csupán néhány száz méterre távolodnak el a fészektől. Mivel többségük a településeken kelt ki, így most is a falvakhoz, városokhoz közeli területeken láthatjuk őket. Esetenként két-három fészekaljnyi fióka is együtt táplálkozik a lekaszált réteken. Szüleik általában jóval messzebbre mennek élelmet keresni.

Szép, napos időben megfigyelhetjük, ahogyan egy-egy termiket kihasználva a fiókák felszállnak a magasba, s egyszerre hárman-négyen köröznek. Valószínűleg ilyenkor mérik fel odafentről, hogy hol is keltek ki pontosan. Most még esténként visszaszállnak a fészekbe, de hamarosan teljesen elhagyják azt, s az éjszakákat is a határban, biztonságos helyen, például egy méretes fa csúcsán töltik majd.

Nemsokára elérkezik az idő, amikor már nemcsak egy-két család, hanem több madár is csapatokba rendeződik, készülődve a nyár végi indulásra. Vannak olyan évek, amikor már augusztus közepén útra kelnek. Ez általában olyankor fordul elő, ha nagyon kevés a táplálék, vagy zord az idő. Idén azonban a nyári esőzéseknek köszönhetően bőséges a táplálék-felhozatal, így a fehér gólyák valószínűleg augusztus végéig itt maradnak nálunk.

A cikk borítóképét készítette: Dr. Jantyik Tibor (Gyülekező)