A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság „legöregebb” szalakótái

2019.11.07.

A madarászokat nagyon gyakran kérdezik arról, hogy hány évig él egy-egy madárfaj. Pontos válasz nincs, de egy biztos, idén nyáron is költött egy 9 éves szalakóta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén!

Gyűrűzési adataink rögzítésekor szembesültünk vele, hogy a nyáron is sikerült visszafognunk egy 9 éves szalakótát – ami ezennel a BNPI területén regisztrált legidősebb madár lett! Szitta Tamás gyűrűzte meg fiókaként, és most – 9 év után – szintén neki sikerült találkoznia vele. A 2. és 3. helyen is 9 éves madarak szerepelnek, tőle csupán pár nappal lemaradva; Tóth László és Török Hunor gyűrűzése által. Mindhárom madár a Dél-borsodi Tájegységen költött visszafogása idején. Kettőt fiókaként szintén itt, az egyiket pedig a Dél-hevesi Tájegységen gyűrűzték meg 2010-ben.

A legidősebb gyűrűs szalakóta akit ismerünk, csaknem 11 éves (10 év 10 hó 30 nap-os)! (Forrás: www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-corgar) Fantasztikus belegondolni, hogy ezek a gyönyörű madarak hányszor „járták” már meg Afrikát!

A szalakótákra legtöbb esetben fiókaként kerül ornitológiai gyűrű

Fotók: Jakab Sándor

Szöveg: Hák Flóra

A cikk borítóképét készítette: Daróczi Csaba („Beszállás„)