9 tipp, hogy hogyan készíthetsz lenyűgöző tükröződő képeket

2020.01.08.

A fénykép témájának tükröződésével titokzatos és egyedi fotókat hozhatunk létre. A tükröződést látva egy fényképen egy ellentétes dimenziót hozhatunk létre, amellyel bemutathatjuk, hogy mi hogyan is látjuk a világot. Ezzel az effekttel lélegzetelállító képeket készíthetünk, legyen a témánk akár építészet, portré vagy tájkép.

Mi is az a tükröződés fotózás?

A tükröződés fotózás egy izgalmas válfaja a fényképészetnek, amely fényvisszaverő felületeket használ a művészi hatás eléréséhez. Ez a stílus is számos lehetőséget kínál. Vannak, akik önmagában csak a tükröződést fotózzák, de vannak, akik a komplett témát és annak tükröződését foglalják egy keretbe.

Tükröződő felületek

Nem a tükör az egyetlen eszköz, amivel létre lehet hozni ezt az effektet. Annak érdekében, hogy megtaláld a legmegfelelőbb helyszíneket és témákat, ismerni kell azokat a felületeket, amelyekkel kreatív tükröződési hatást érhetünk el.

  • Víz: A különböző vízfelületek, mint például a medencék, pocsolyák és tavak a fotósok közkedvelt tükröződő felületei. Ezek legideálisabbak a természetes hatás eléréséhez.
  • Ablak: Az ablak vagy bármilyen üveg felület tükrözi a tájat, vagy a rögzíteni kívánt témát.
  • Polírozott felület: Csiszolt pult, asztal vagy akár egy padló szintén remek választás lehet a kívánt hatás eléréséhez. Lehet, hogy nem olyan tiszta a felület, mint egy tüköré, de a hatás minden bizonnyal drámai lesz.

Tippek a tükröződő fotókhoz

Itt van néhány specifikus technika, amely segítségedre lehet, hogy fantasztikus tükröződő fotókat hozz létre.

1. Válaszd ki a témát

Mielőtt túl nagy figyelmet szentelnél annak, hogy megkeresd a tökéletes tükröződést, ne felejtsd el, hogy fotód középpontja mindenképp a fő téma, nem a tükröződés. Ez lehet akár, egy fából készül híd a víz felett, vagy hegyek a horizonton, vagy akár városi fények egy tó túloldalán. De választhatunk kisebb témát is mint mondjuk egy fa, vagy egy portré.

2. Válaszd ki a legjobb tükröződő felületet

Számos fényvisszaverő felület van körülötted, mint például egy víz felszíne vagy egy polírozott felület. Még a kicsi, de tükröződő tárgyak is mint egy napszemüveg vagy egy pohár bor is nagyszerű eszközei lehetnek a fotózásnak. Csak meg kell tanulni, hogyan is érjük el kis tárgyakkal is ezt a hatást.

3. Győződj meg arról, hogy nem jelensz meg a tükröződésben

Az fényvisszaverő felületeken szinte minden megjelenik, beleértve téged is, ha benne vagy a keretben. Ez gyakori probléma az ilyen fotóknál. Nem számít milyen gyönyörűre sikerült a felvétel, ez a kis hiba könnyedén elronthatja az összképet. Tehát mindenképp előre válaszd ki a tökéletes szöget, hogy a tükröződés olyan legyen amilyet megálmodtál.

4. Maradj távol a naptól

Ha a keretben benne van a nap az akár az egész képet is tönkre teheti, mivel erős fénye elveszi a figyelmet a kompozíció többi részéről. Tehát ha szabadban fotózol és szükséged van fényre a tárgy megvilágításához, ügyelj arra, hogy lehetőleg derékszögben fényképezz, hogy a Nap ne kerüljön a képbe.

5. Minimalista stílus

Egy másik technika, amellyel kiemelheted a tükröződést, hogy eltávolítasz minden zavaró tényezőt a kompozícióról. Ennél a technikánál a legjobb, ha valamilyen vízfelületet használunk és törekszünk a bokeh effekt eléréséhez. Ezt a puha, homályos hatást úgy érhetjük el, ha a hátteret fókuszon kívül helyezzük amikor rögzítjük a témát.

6. Mindig jelenítsd meg a fotón a tárgyat és annak tükröződését is

Bár nem rossz ötlet kizárólag a tükröződést fényképezni, mégis művészibb hatást kelt, ha a fotón a téma és annak tükröződése is megjelenik.

7. Használj torzítást

Lépj ki a komfortzónádból, ne légy perfekcionista. Nyugodtan használj merész tükröződő felületeket, amelyek felszíne nem egyenes vagy sima. Teljesen normális, ha a tükörkép felületét torzítja például a víz fodrozódása. Ez a faja groteszk hatás egy különleges benyomást kölcsönözhet a képnek.

8. Fotózz közelről

Az is jó ötlet lehet, ha megpróbáljuk egészen közelről fotózni a fényvisszaverő felületeket. Ez kiemeli a kompozícióban lévő kép tükröződő felületét.

9. Használj hosszú záridős technikát

A tükröződő fotózás kiegészíthető a hosszú záridős technikával. Például amikor mozgó vizet fotózunk. A hosszú záridős technika homályos tükröződést hoz létre, ezzel álomszerű hatást eredményez.