Visszafordíthatatlanul befűtöttünk magunknak?

2020.02.13.

Négyszeresére nőhet az extrém meleg napok száma az északi féltekén az évszázad végére még akkor is, ha sikerül teljesíteni a párizsi klímaegyezmény céljait – állapította meg egy új tanulmány.

Kínai kutatók elemezték az északi félteke hőmérsékleti adatait az 1960-as évektől kezdve. Ezután az egyes régiókra jellemző adatok felhasználásával modellezték a szélsőségesen forró napok jövőbeli lehetséges számát.

Az extrém forró 24 órás periódusok gyakorisága és intenzitása is egyértelműen növekvő tendenciát mutatott. Azok a napok számítanak ebbe a kategóriába, amelyeknek legmagasabb és legalacsonyabb hőmérséklete a felső 10 százalékban szerepelt az 1960–2012 közötti periódusban.

Még ha az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentik is annyira, hogy az megfeleljen a párizsi klímaegyezmény céljának, vagyis a globális felmelegedés mértéke 2 Celsius-fok alatt tartásának, a kutatók szerint az extrém forró napok száma valószínűleg megnégyszereződik 2100-ig – írták a Kínai Tudományos Akadémia kutatói a Nature Communications című szaklap aktuális számában.

Azok a napok, amikor mind az éjszakai, mind a nappali hőmérséklet kiugróan magas, különösen veszélyesek az emberi egészségre, mivel ilyenkor a szervezet nem képes lehűlni napnyugta után sem – Fotó: Magoodlin/Wikimedia Commons

„A növekedés valószínűleg folytatódik, és fel is gyorsul a jövőben” – mondták el az AFP-nek a tanulmány szerzői, Jang Csen, az akadémia meteorológiai intézetének, és Csün Vang, a légköri fizikai intézetének kutatója. A kutatócsoport megerősítette, hogy „egyértelmű kapcsolat” áll fenn az emberi tevékenységből származó kibocsátás és az extrém forró 24 órás periódusok növekedése között.