Villás farkú, vörös tollú vendég a Csanádi pusztákon

2019.10.04.

A napokban két alkalommal is megfigyeltünk egy vörös kányát a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A szakemberek számára mindig nagy öröm egy ilyen ritka madárfaj felbukkanása.

Magyarországon a vörös kánya nagyon ritkán fészkelő ragadozó madár, csupán néhány pár költ a Dunántúlon. A dél-alföldi tájakon legfeljebb az őszi-téli időszakban bukkan fel egy-egy kóborló példány. Jellegzetessége a vörös fényű, villás farok és a vöröses-barnás-feketés tollazat, melyhez majdnem teljesen fehér fej társul. A tetszetős madár meglehetősen méretes is: testhossza a 70, szárnyfesztávolsága a 160 centimétert is elérheti.

A Csanádi pusztákon egy hetes különbséggel két felbukkanást regisztráltunk, egymástól csupán néhány kilométeres távolságra. A tollazat alapján valószínűsíthető, hogy ugyanazt a példányt láttuk. Először csak távolról tudtuk megfigyelni, másodszor azonban már egészen közelről láthattuk. A hajnali órákban bukkantunk rá a Kopáncsi-puszta védett területén belül, egy facsoportban, ott éjszakázott.

A vörös kánya jelenlétére általában a többi madár szokatlan mozgása, háborgása hívhatja fel az ember figyelmét. A helyi madarak meglepődnek, megijednek a nagy ragadozótól és próbálják elzavarni. Jelen esetben is így történt: a dolmányos varjak, vörös vércsék felháborodottan tiltakoztak a jelenléte ellen.

Úgy tűnik, a döntően dögökkel és halakkal táplálkozó ragadozó madár megfelelő élőhelyet talált a Csanádi pusztákon, annak ellenére, hogy a térség vizes élőhelyei mostanra már kiszáradtak.