Vanguard Veo Select 45 és 49 hátizsákok

2020.07.06.

A Vanguard szerint az egyfunkciós eszközök ideje lejárt, és a Veo Select sorozattal meg is mutatják, hogyan lehet egyszerre valami háti- oldal- és kézitáska is.

A klasszikus fotós táskákon és zsákokon nevelkedett fotósok valószínűleg szembesültek már azzal, hogy egy hátizsákot szinte soha nem kényelmes fél vállon vagy kézben cipelni, egy válltáska kényelmetlen lehet hosszabb utakon, mert csak egy vállat terhel, a kézi táskák pedig kényelmesek, ha gyakran kell őket megfogni és arrébb tenni, más esetekben azonban nem igazán. Nos, a Vanguard szisztematikus munkával megpróbálta egyesíteni a három hordozási módot, így jöttek létre a Veo Select hátizsákjai, amelyekből most a két legnagyobbat próbáltuk ki. A Veo Select 45-ből egy zöld, a Veo Select 49-ből egy fekete példányt.

Vanguard Veo Select 45 49Okos hátizsák

A 45 és 49 jelzésű modellek szinte csak a méretükben térnek el egymástól, a nagyobbikba kényelmesen elfér egy 3-4 objektíves DSLR szet, akár egy 70-200/2,8-as telezoommal, a kisebbik inkább 3-4 kis- vagy közepes méretű objektívnek lesz kényelmes DSLR-fronton, vagy egy nagyobbacska APS-C vagy kisebb szenzoros MILC szetnek.

A Veo Select 45 és 49 alapvető funkciója a hátizsák. Az alapelv ismerős lehet, a hátoldali párnázás felől teljes felülettel nyitható a fotós rész, így minden felszerelési tárgy egyszerre érhető el. Bőségesen kapunk rekeszelőket, így a nagyobb és a kisebb tárgyak számára is kialakítható a megfelelő hely. A lenyíló részben notebooktartót találunk belül, a kisebb modellnél 13, a nagyobbnál 15 colos gép befogadására. Kívül közvetlenül a hátunk mögött pedig apró titkos rekeszt helyeztek el az irataink vagy pénzünk számára.

Vanguard Veo Select 45 49

Nagyon jó, hogy a zsák felső része egy külön rekeszt alkot, amely felülről nyitható egy külön zipzárral, ide kényelmesen elfér egy jó csomó fotós-videós tartozék, vagy ha hagyományos túraholmit viszünk magunkkal, akkor az. Természetesen a zsák úgy is átrendezhető, hogy a teljes alapterületén rekeszeket alakítunk ki, lemondva az elkülönített részről. Ma már nincs fotós hátizsák gyors hozzáférésű rész nélkül, így az egyik oldalon itt is megtaláljuk azt a kis ajtót, amelyet kényelmesen elérhetünk úgy, hogy a zsákot csak az egyik vállunkról vesszük le, majd előrehúzzuk a mellkasunkra.

Vanguard Veo Select 45 49

A másik oldalon egy nagyobb zseb van, amely tetszés szerint használható egy vizespalack vagy egy állvány elhelyezésére. Elöl egy nagyméretű, két oldalról is nyitható zseb mellett egy kisebb is található, így tényleg mindennek megvan a helye. Jó megoldás, hogy a zsák szinte teljes előoldala a szokásos strapabíró és vízálló gyöngyvászon szövet helyett sima, gumírozott anyagból készült, így könnyen tisztítható. Ez fontos szempont, mert ha hátulról pakolunk a hátizsákba, akkor az előoldalával tesszük le a talajra, így ez a fele könnyebben piszkolódik. (Természetesen ez a jobbik megoldás, mert így megóvjuk a szennyeződéstől és nedvességtől a hátunkhoz kerülő párnázott oldalt.)

Vanguard Veo Select 45 49

3in1

A Veo Select sorozat igazi erőssége az univerzális használhatóság. Nagyon kényelmetlen néhány percenként levenni, majd újra visszavenni egy hátizsákot, ha úgy hozza a helyzet, de itt nincs is szükség rá. Kapunk ugyanis a csomagban egy teljes értékű vállpántot, amelyet felcsatolhatunk a zsák két sarkára, az egyik felsőre és az egyik alsóra. Ekkor a gyors hozzáférésű ajtó felfelé fog állni. A táska így vállra vehető és bármikor elérhetők az ajtó mögötti objektívek. Persze nem nyitható úgy, a teljes felső részén, mint egy klasszikus fotós oldaltáska, de nem is ez a cél. Ha úgy szerveztük a rekeszelést, akkor könnyen elérhetjük a gyakran használt objektíveket, így könnyen alkalmazkodhatunk a gyorsan változó helyzetekhez.

Vanguard Veo Select 45 49

Az ilyen munkának kevés hátizsák a barátja. Pluszként ezen az oldalon egy fogópántot is találunk, amellyel úgy foghatjuk meg kézzel és vihetjük a zsákot, mint egy aktatáskát. Nem fog leérni a földre az alja. Ez nagyon kényelmes például utazáskor, amikor számtalanszor kell megfogni és letenni. Extraként a két oldalon nyitható nagy első rész nem csak zsebként használható, hanem ha mindkét oldalon kizipzárazzuk, akkor ráhúzható egy gurulós bőrönd fogójára, akárcsak a notebooktáskák vagy a trendi aktatáskák, így a repülőtéren is jól boldogulhatunk csomagjainkkal.

Vanguard Veo Select 45 49

Univerzális megoldás

Vanguard Veo Select 45 és 49 hátizsákok jól átgondolt darabok, a belső konfiguráció rugalmasan alakítható kisebb szet és külön túraholni számára (ez nagyon hasznos) vagy egy nagyobb szethez. A vállpánt mellett kapunk egy esővédő huzatot is, amely a teljes hátizsákot megvédi. A hagyományos fekete szín mellett pedig akár sötétzöld kivitelt is vásárolhatunk. Ez a szín szintén nem annyira érzékeny a piszkolódásra, de mégis sokkal szebb és érdekesebb. Az univerzális használhatóság pedig nagy érték, mert az alapvető, hátizsák funkció használatakor egyáltalán nem kell kompromisszumokat kötünk, a többi lehetőség pedig már extra, ami megkönnyíti a mindennapi fotózást. A Select 45 és 49 így nyugodtan ajánlható azoknak, akik olyan megoldást keresnek, amely egyaránt megállja a helyét egy erdei túrán vagy egy városi fotózáson vagy egy hosszas utazás alkalmával. Aki pedig egy kicsit kisebb szethez keres hasonlóan rugalmas megoldást, annak a Veo Select család 37, 39 és 43 nevű tagjai ajánlhatók. 

Írta: Szalay Gábor