Vadmacska repatriálás

2019.11.13.

Idén júliusban három elárvult vadmacskakölyök került elő Igazgatóságunk működési területén. A Fővárosi Állat- és Növénykert mentőközpontjának munkatársai által három hónapig „vadon” nevelt kisállatok önálló életre képesen tértek vissza természetes élőhelyükre.

A veszélyeztetett, hazánkban fokozottan védett vadmacska (Felis silvestris) a nagyobb, zavartalan erdőségek, mocsaras berekterületek fontos ragadozófaja. Igazgatóságunk működési területén legnagyobb egyedsűrűségben a Kis-Balaton és a Nagyberek területén fordul elő.

A 2019. nyarán fellelt, önfenntartásra képtelen, erősen legyengült kölyköket munkatársaink állampolgári bejelentés alapján gyűjtötték be, felkutatásuk során sajnos az elpusztult anyamacska többnapos teteme is előkerült. Ideiglenesen a Petesmalmi Vidraparkba szállították, majd innen kerültek néhány nap után az állatkert szakembereinek gondozásába. A küllemük és viselkedésük alapján már kölyökként is vadmacskának tűnő jószágok genetikai vizsgálata megerősítette, hogy valóban a fokozottan védett faj egyedeiről van szó. Ennek tudatában történt a kisállatok szükségtelen emberi jelenlétet és kontaktust mellőző gondozása.

November 12-én a Fővárosi Állat- és Növénykert mentőközpontjának munkatársai a fiatal vadmacskákat Igazgatóságunk szakembereivel és dr. Lanszki József emlőskutatóval közösen szállították a szabadon engedés színhelyére. A három egyed közül kettő azonnali repatriálásra került, a harmadik, kissé félszeg nőstény még néhány hétig, egy hosszabb, természetes közegében történő visszavadító, felkészítő folyamat keretében kerül végleges elengedésre kollégáink felügyeletével. Mindhárom vadmacskát azonosító mikrochippel látták el, hogy egy esetleges későbbi kézrekerülés esetén azonosíthassuk.

Fontos megjegyezni, hogy a fokozottan védett vadmacska állományaira a házimacskákkal történő rendszeres hibridizáció jelenti a legnagyobb veszélyt. Ezúton hívjuk fel hát az olvasók figyelmét a felelős macskatartás fontosságára, a háznál tartott macskák ivartalanításának természetvédelmi jelentőségére!

Kiemelt köszönet illeti a helyesen döntő bejelentő hölgyet, valamint Balogh Mártát, a Petesmalmi Vidrapark vezetőjét, dr. Lanszki József emlőskutatót és nem utolsósorban a Budapest Zoo mentőközpontjából dr. Sós Endre állatorvost és valamennyi kedves munkatársát.

Magyari Máté
ökológiai szakreferens
Természetmegőrzési Osztály – BfNPI

A cikk borítóképét készítette: Bóta István („Predátor„)

Forrás