Újabb rétisas-pár telepedett meg a Kis-Sárréten

2020.03.06.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén fekvő Kis-Sárréten a korábbi három mellett idén egy negyedik rétisas-pár is költésbe kezdett.

Az első költőpárra egészen 2003-ig várni kellett, ekkor foglaltak el egy korábban kihelyezett műfészket az Ugrai-halastavakon. Sikeresen fel is nevelték fiókáikat. Hamarosan megjelent a második költőpár, amely a Begécsi-halastavakat övező erdőkbe kihelyezett műfészket választotta. Hosszabb szünet után, 2016-ban érkezett a harmadik pár, amely a halastavaktól délre, az országhatár közelében épített otthont magának.

Nagy örömünkre idén újabb költőpárral gazdagodott a terület. Az újonnan érkező madarak a Begécsi-halastavak közé ékelődött puhafás ligeterdőben építettek fészket. A négy fészek mintegy 5 kilométeres sugarú körön belül helyezkedik el. Ez – figyelembe véve a faj nagy területigényét -, viszonylag sűrű állománynak mondható.

A fenti négy pár mellett a Kis-Sárrét távolabbi szegletében is évek óta költ két pár, így összesen hat rétisas-fészket kísérnek figyelemmel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Mivel a rétisas a legkorábban költő ragadozó madarunk, így már mindegyik pár tojásokon ül. Általában 1-3 tojást raknak, melyekből 38 nap elteltével, március végén bújnak ki az első fiókák.

A cikk borítóképét készítette: Lóki Csaba (Karmok csatája)