Újabb autógyártó fordul a fenntartható anyagok felé

2021.10.25.

Talán bele sem gondolunk, hogy a sok acél, műanyag és üveg mellett az autók elkészítése rengeteg textil és gyakran bőr felhasználásával is jár – ezért van, hogy a divatipar mellett egyre több autógyártót foglalkoztatnak a fenntartható, illetve felelősen gyártott anyagokban rejlő lehetőségek.

Nemrégiben adtunk hírt róla, hogy a Volvo saját fejlesztésű, környezetbarát kárpit népszerűsítésére egy táskakollekcióval is előrukkolt, most pedig a Jaguar Land Rover jelentette be, hogy a Circulorral együttműködve blokklánc-technológiával teszik átláthatóvá a bőrborításaik előállítását végző beszállítói láncukat.

A cél az, hogy a cég le tudja követni, hogy a gyártás az előírásoknak megfelelően történik, és felmérjék annak karbonlábnyomát.

Ehhez GPS- és biometrikus adatokat, illetve QR-kódokat használnak. Amennyiben a próba sikeresnek bizonyul, a JLR más anyagok gyártási folyamatát is le tudja majd követni, és más iparágak, például a ruha- és cipőgyártás terén is bevethető lesz a technológia.

A fejlesztésben Nagy-Britannia legnagyobb bőrgyára, a Bridge of Weir Leather Company és a Nottinghami Egyetem is segíti a vállalatot a tesztidőszak alatt.

A felhasznált bőrök környezeti lábnyomának feltérképezése mellett más anyagokon is dolgozik. Így egyes modelljeinkben természetes rostokból álló Eucalyptus textilt használnak, illetve úgynevezett Kvadratot: egy olyan jó minőségű textilt, amelyet újrahasznosított műanyaggal párosítottak.