Trendforduló: most először csökken a szénipar kapacitása

2020.08.04.

Újabb adat jelzi, hogy elkezdődött a szénipar visszaszorulása: amióta vannak szénerőművek, először volt olyan féléves periódus, amikor csökkent a kapacitásuk. A Global Energy Monitor szerint 2020-ban ez történt. A 2,9 gigawattos csökkenés szimbolikus, csak -0,1 százalékos változást jelent, de trendfordulót vetít előre.

A csökkenés mögött két fajsúlyos tényező áll. Egyrészt az Európai Unióban rekordszámban zártak be szénerőműveket, mivel a szén-dioxid-kvóták miatt egyre kevésbé fenntarthatók gazdaságosan. Másrészt a koronavírus-járvány miatt akadozott az új szénerőművek beüzemelése.

Az új erőművek elsősorban Kínában épülnek. Kínán kívül már 2018 óta csökken a szénerőművek kapacitása, az idén globálisan megnyitott erőművek 60 százalékát adták át Kínában. Az egyre szigorúbb észak-amerikai és európai szabályozás miatt egyre inkább Ázsiában koncentrálódik a szénpiac. Azonban Ázsiában is egyre lassabb ütemben terjed a szénenergia, több ország – köztük Banglades és Vietnám – is fontolgatja az új erőművek korlátozását vagy tiltását.

„A Covid-járvány egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy az országok újraértékeljék az energiastratégiájukat, és megújuló energiával helyettesítsék a szénerőműveiket” – mondta Christine Shearer, a Global Energy Monitor programigazgatója. A szénenergia a leginkább környezetpusztító energiaforrás, a klímaváltozást előidéző üvegházhatású gázok 30 százalékáért felel.

Fotó: Shutterstock

Ugyan a szénerőművek kapacitása idén kezdett el csökkenni, a tényleges termelés már 2018 óta csökken a világban. Tavaly globális szinten mintegy 3 százalékos volt a visszaesés az előző évhez képest, idén ez még nagyobb lehet. 2020 első fél évében a szénenergia-fogyasztás 32 százalékkal csökkent az EU-ban, bár ebben az egyre kevésbé hatékony működés mellett szerepe volt a járványnak is.