Történelmi tragédia: óriási pusztítást végzett a Dorian hurrikán

2019.09.05.

A Bahamákon eddig hét halálos áldozatot követelt a Dorian hurrikán, Hubert Minnis miniszterelnök tájékoztatása szerint további áldozatokra számítanak: a Great Abaco-szigetet ugyanis teljesen letarolta a trópusi vihar. Mutatjuk az apokaliptikus pusztításról készült drónvideót. 

Tavaly itt számoltunk be arról, hogy veszélyesebbek lettek a hurrikánok a klímaváltozás miatt. Ha a Katrina, az Irma és a Maria az iparosodás előtt alakul ki, akkor jóval kisebb pusztítást okozott volna, mint napjainkban.

Most pedig itt a Dorian hurrikán is, melynek első halálos áldozata egy nyolcéves kisfiú volt.

„Történelmi tragédiát élünk át” – szögezte le Hubert Minnis, a Bahamai Közösség kormányfője.

A Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő Christina Koch amerikai űrhajós NASA által közreadott felvétele a Dorian névre keresztelt trópusi viharról az Atlanti-óceán felett – Fotó: MTI/EPA/NASA/Christina Koch

A hurrikán okozta károkról először készült drónvideó a szigeten, mostanáig ugyanis az ereje miatt nem lehetett a magasba emelni semmilyen technikai eszközt.

A megdöbbentő felvételen az látszik, hogy az egész sziget egy romhalmaz, a házakból semmi nem maradt, és a terület nagy részét víz borítja.

„Apokaliptikus, ami itt van, mintha szőnyegbombázással pusztítottak volna ki mindent” – fogalmazott Lia Head-Rigby amerikai segélymunkás, aki az első mentőcsoportok egyikével utazott a Great Abaco-szigetre. Mint mondta: itt nem újjáépítés, hanem újrateremtés vár a helybéliekre.

Önkéntesek a Dorian hurrikán által okozott viharban a Bahama-szigeten fekvő Freeportban – Fotó: MTI/AP/Ramon Espinosa

Az ENSZ és segélyszervezetek szerint humanitárius katasztrófa fenyeget. A világszervezet kedd este közzétett adatai szerint legalább

61 ezer embernek van szüksége azonnali élelmiszersegélyre.

Iram Lewis bahamai törvényhozó elmondta: mindenre szükség van, gyógyszerekre, takarókra, kerekesszékekre, kórházi ágyakra, ivóvízre, élelemre. Legfontosabbként a gyógyszereket és a fertőtlenítőket említette. Mivel a Bahamai Közösség perszonálunióban áll az Egyesült Királysággal, a legtöbb segély egyelőre onnan érkezik. II. Erzsébet királynő kedden azt nyilatkozta: sokkolta és elszomorította őt a hurrikán pusztítása.

A hurrikán várhatóan elhalad majd Florida partjai mentén, a félszigettől nagyobb távolságra. A szakemberek és a politikusok mindazonáltal arra figyelmeztetik a floridaiakat, hogy a vihar – bár nem közvetlenül sújtja őket – veszélyes, mert 2-3 méter magasra is felkorbácsolhatja a part menti vizeket.