Több mint ötven éve nem szakadt le ekkora jéghegy az Antarktiszról

2019.10.02.

Egy 315 milliárd tonnás, 1580 négyzetkilométeres darab tört le az antarktiszi Amery parti jégmezőről. Ekkora méretű jégdarab több mint ötven éve nem szakadt le az Ameryről.

A BBC hírportál beszámolója szerint utoljára a mezőnek az 1960-as évek elején született nagyobb jéghegye, az 9 ezer négyzetkilométeres volt.

A most letört, D28 nevet viselő darabot nagysága miatt folyamatosan monitorozni kell, mert a későbbiekben veszélyt jelenthet a hajózásra.

Az Amery az Antarktisz harmadik legnagyobb parti jégmezeje, vagyis a parti síkságról a tengerbe nyúló jégtömege (selfjég), lényegében több gleccser úszó meghosszabbítása. A jéghegyek leszakadása a jégfolyamok egyensúlyát tartja fenn a magasabban fekvő területek havazásaival szemben.

A jéghegyleválás időrendi sorrendben – Fotó: ESA Sentinel-1A

A tudósok tisztában voltak azzal, hogy a jéghegy le fog törni, azonban több figyelmet fordítottak a most leszakadt darabtól keletre lévő tömbre, melyet Mozgó Fognak is neveztek, mivel műholdfelvételeken kiesni készülő tejfogra hasonlít az alakja. Mindkét terület ugyanahhoz a repedésrendszerhez tartozott. A Mozgó Fog azonban, ugyan meglazulva, de a helyén maradt, a D28 viszont leszakadt.

Helen Fricker, a Scripps Óceánkutató Intézet tudósa 2002-ben azt jósolta, hogy a Mozgó Fog 2010 és 2015 között fog letörni.

Az Európai Űrügynökség műholdfelvétele, nem sokkal a leválás előttFotó: ESA

„Annyi hosszú év után izgatottam vártam a jéghegyfialást. Tudtuk, hogy végül bekövetkezik, arra azonban nem számítottunk, hogy más helyen törik le a jég” – magyarázta a BCC-nek.

Hozzátette, hogy a jéghegy születése nincs kapcsolatban a globális felmelegedéssel. Műholdas adatok alapján az Amery nagyjából egyensúlyban van a környezetével az erős nyári felmelegedés ellenére is.

Az Európai Űrügynökség műholdfelvétele a leválás után – Fotó: ESA

Az ausztrál antarktiszi kutatócsoport (Australian Antarctic Division) figyelemmel kíséri, hogy reagál az eseményre az Amery selfjég, ugyanis a leszakadás befolyásolhatja a törések viselkedését, így a Mozgó Fog stabilitását is.

A kalkulációk szerint a D28 nagyjából 210 méter vastag és mintegy 315 milliárd tonna jeget tartalmaz. Neve az Egyesült Államok országos jégközpontjának (National Ice Center) osztályozási rendszeréből származik, mely negyedekre osztja a Déli-sarkvidéket. A 2017-ben a Larsen-C selfjégről letört gigantikus A68-jéghegy több mint háromszor nagyobb a D28-nál.

A part közeli áramlatok nyugat felé fogják sodorni a D28-at, valószínűleg több év is eltelik, mire darabokra hasad, és elolvad.