Tízéves a Zselici Csillagoségbolt-park

2019.11.27.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság / Kolláth Zoltán; Fotó: Schmall Rafael / Zselici Csillagpark

A Zselici Tájvédelmi Körzet 2009. november 16-án nyerte el hivatalosan a nemzetközi csillagoségbolt-park címet, ezzel Európában a skóciai Galloway Forest parkkal közösen elsőként érdemelte ki ezt a címet, s a világon is az első ötben szerepelt.

A jubileumi évforduló alkalmából a Duna–Dráva Nemzeti Park honlapján Kolláth Zoltán fizikus-csillagász tekintett vissza az elmúlt tíz évre. A projekt elindulásakor az egyik fő cél a természetes éjszaka védelme, a természeti értékek bemutatása mellett az volt, hogy felhívják a figyelmet a fényszennyezés jelenségére. Azóta még inkább beigazolódott, hogy a természetes sötét éjszakai környezet a természeti egyensúly, a biológiai sokféleség szempontjából ugyanolyan fontosságú, mint a tiszta levegő, a szennyezésmentes víz és talaj.

21457403_1891486861114581_5872551596832565250_o

Fotó: Facebook / Zselici Csillagpark

Zselici Csillagoségbolt-parkban ma már egy bemutató központ is van, ahol csillagvizsgáló, planetárium és kiállítások segítik az ismeretterjesztést. A csillagoségbolt-park kezdeményezés fontos szerepet játszott abban, hogy a törvénykezés is foglalkozzon a fényszennyezéssel, kormányrendelet definiálja a fényszennyezés fogalmát és tiltja a fényszennyező kültéri világítást. „Ennek értelmében nem lehetne a horizont síkja fölé világítani. A természet védelméről szóló törvény is érinti a témakört, és hangsúlyosan szerepel a fényszennyezés a jelenlegi nemzeti tájstratégiában is. Örülhetnénk a bevezetett szabályozásoknak, ha azokat mindig betartanák.”- írja Kolláth Zoltán.

Jelenleg hazánkban zajlik Európa egyik legfontosabb fényszennyezéssel kapcsolatos kutatási projektje.

Két kistelepülésen, Bárdudvarnokon a Zselici, és Répáshután a Bükki Csillagoségbolt-parkban új mintaértékű közvilágítás épült ki 2018 végén, mellyel a világítás céljához alkalmazkodva sikerült csökkenteni a fényszennyezést. A LED-es világítás színhőmérséklete jóval 3000 K alatti, este 10 óra után, a kritikus pihenési időszakban pedig a kék fénykomponens teljesen kikapcsol. Tudományos kutatások szerint ugyanis az esti, éjszakai világítás kék komponense egészségügyi kockázattal is jár – a hidegebb fényű világítás mellett a mell- és prosztatarák kockázata megkétszereződhet.

16991957_1808242219439046_2379427558816350396_o

Fotó: Schmall Rafael – Facebook / Zselici Csillagpark

A zselici mellett az országban ma már két másik csillagoségbolt-park van, egy a Bükkben, egy pedig a Hortobágyon.

A Zselici Csillagpark programjaival kapcsolatban itt lehet tájékozódni.

A cikk borítóképét készítette: Kovács Norbert (Átjáró egy másik világba)