Természetes élőhelyet hoztak létre a bölényeknek az Őrségben

2019.11.11.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: MTI; Fotó: Adobe Stock / Szczepan Klejbuk

Fokozatosan vadonná alakítottak egy hetven hektáros területet a nemzeti parkban, és európai bölényekkel népesítették be. Kisfilm is készült róla.

„Egy nemzeti parkban szükség van olyan, nagy kiterjedésű, összetett, több élőhelyet, gyepet, erdőt magába foglaló részekre is, ahol egyáltalán nincs emberi beavatkozás, és ahol lehetőség szerint a természet minden alkotóeleme jelen van, beleértve a korábban kipusztított állatokat is” – nyilatkozta Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese az MTI-nek.

cikk

Több mint egy évtizede döntöttek úgy, hogy létrehoznak egy természetes vadonhoz hasonlító területet, ahová visszatelepítik az európai bölényt, ami egyébként egykor valóban itt élt. Ezért megvásárolták a Kondorfa határában található Hegy-völgy területét. Ennek a legnagyobb része gyep, de foltokban erdei fenyő és tölgyes erdő is található rajta. Mélyfúrású kutat létesítettek a helyen, és körbekerítették egy ötezer folyóméter hosszú, hét vezetékszálból álló elektromos kerítéssel.

Beszereztek természetesen európai bölényeket is, amiket Szalafőn, az Őrségi Népi Műemlékegyüttes területén helyeztek el, most pedig átszállították őket új otthonukba. A vadont az ő rágásuk, taposásuk alakítja. A természetes rendszer önmagát szabályozva működik, lehetőséget adva számtalan élőlénynek a megtelepedésre. A terület zárt, jelenleg csak szakemberek látogathatják, ők is szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. Aki európai bölényt szeretne látni, a szalafői bemutatóhelyen keresse őket.

És íme, a bivalyok áttelepítéséről szóló kisfilm: