A Körös-Maros Nemzeti Park erdős területein a mogyorós pelék is téli álomra készülnek. Ezek az egér méretű, narancssárga bundájú, szőrös farkú, védett rágcsálók az erdők alján, fészkekben töltik a telet.

Mogyorós pelékkel minden olyan erdőben, vagy akár városi parkban is találkozhatunk, ahol van aljnövényzet. Ez ugyanis nemcsak a táplálékszerzés, hanem a telelés szempontjából is nagyon fontos számukra. Általában talajba ásott üregekben alszanak téli álmot, amihez fészket építenek maguknak az erdő aljnövényzetéből.

Október végén már egyre jobban csökken az éjszakai aktivitásuk, egyre többet alszanak, majd hosszú téli álomba merülnek, melyből csak áprilisban ébrednek fel. Téli álmuk során akár 8-10 perces szünetek is lehetnek egy lélegzetvételük között, miközben a szívük percenként 6-13-szor ver. Az egyes példányok külön-külön telelnek, mindegyik saját kis fészket készít magának, abba vonul el.

A téli elszenderedés előtt a mogyorós pelék jelentős zsírtartalékokat halmoznak fel. Már augusztusból intenzívebben táplálkoznak, a szokásosnál jóval több bogyós gyümölcsöt, magvakat, növényi részeket fogyasztanak. A felhalmozott zsírréteget tavaszig elhasználja a szervezetük, így az ébredés után nagy szükségük van fehérjékre, ezért abban az időszakban nemcsak növényeket, hanem rovarokat is fogyasztanak.

A cikk borítóképét készítette: Gömbös Dániel (Édes álom)

Fotó: Hartay Csaba