Taroltak a magyarok, felnőtt és ifjúsági kategóriában is magyar lett az Év Természetfotósa

2019.09.09.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: Pálvölgyi Krisztina / TM; Fotó: wnfest.ru, Daróczi Csaba, Koncz-Bisztricz Tamás, Koncz Miklós, Potyó Imre, Kércz Tibor, Litauszki Tibor, Szabó Géza Attila

Újabb nívós nemzetközi természetfotós verseny, és újabb magyar sikerek. Daróczi Csaba lett az Év Természetfotósa, a 15 éves Koncz-Bisztricz Tamás pedig az ifjúsági kategóriát nyerte meg az orosz Golden Turtle (Arany Teknős) természetfotós és összművészeti pályázaton. A festmények és grafikák versenyében Máté Szilvia lett kategóriagyőztes egy élethű majomportréval.

Dübörög a díjátadó szezon, mondhatjuk, hogy egymást érik a nemzetközi természetfotó-pályázatok eredményhirdetései, a magyar fotósok pedig sorra nyerik a díjakat. Szinte alig tudjuk követni, hiszen az egy héttel ezelőtt kihirdetett román Milvus fotópályázat eredményeiről nem is számoltunk be eddig, noha Daróczi Csaba azt a versenyt is abszolút győztesként nyerte meg, Koncz-Bisztricz Tamás pedig a Tájképek, növények és gombák kategóriában lett első helyezett. A román versenyen egyébként eddig is jelentős volt a magyar részvétel és siker, többször nyerte már meg hazai fotós, viszont a múlt csütörtökön kihirdetett orosz Arany Teknős pályázaton ez az első alkalom, hogy az abszolút győztese magyar lett, eddig „csak” kategóriagyőzelemmel büszkélkedhettek a hazai fotósok.

Koncz-Bisztricz Tamás (balról a harmadik) és Daróczi Csaba (balról a negyedik) a Golden Turtle díjátadó fináléján

Idén 13. alkalommal rendezték meg az Arany Teknős pályázatot, amelynek elsődleges célkitűzése, hogy a művészet által hívja fel a figyelmet a természet értékeinek megőrzésére. A versenynek a fotós pályázaton felül Art pályázata is van, ahová vadon élő állatokról készült festményekkel és grafikákkal lehetett nevezni, és egy Eco-Posters nevű pályázata, ahová környezetvédelmi témákat feldolgozó plakátokat lehetett beküldeni.

A díjátadót szeptember 5-én Moszkvában, az Összoroszországi Kiállítási Központban (VDNH) tartották meg és egyben a legjobb képekből és alkotásokból egy kiállítás is nyílt itt, amit egészen október 2-ig lehet megnézni a központ 57. pavilonjában. Ha esetleg valaki Moszkvában tartózkodik ez idő alatt, érdemes időt szánnia rá, mert ahogy Csaba és Tamás is beszámolt róla, a kiállítás anyaga elképesztően profi minőségben lett megvalósítva, mint ahogy a pályázatról készült album is lélegzetelállítóra sikerült. Ha egy apró kritikai észrevételt meg lehet említeni az az, hogy a kiállított anyag és az album is csak orosz, azaz cirill betűs szövegezést kapott, az átadót pedig csak orosz nyelven tartották, ami egy nemzetközi pályázat esetén már nem annyira elfogadható, hiszen azért mindenhol igyekeznek angol fordítást is adni. Csaba bánta is, hogy a 30 évvel ezelőtti orosz tudásából már semmi nem maradt, ezt Facebook posztjában jegyezte meg viccesen.

Daróczi Csaba az egyik díjnyertes és kiállított üregi nyulas képe előtt

Ahogy a magyar naturArt – Az Év Természetfotósa pályázaton, az orosz versenyen is nem egy győztes képpel választják ki a legjobbat, hanem a fotókra kapott összpontszám alapján, így lehet az, hogy bár Daróczi Csaba ezúttal nem lett egyik kategóriában se első, viszont két második és egy harmadik helyezést is elért. Az Állatok viselkedése kategóriában a már számunkra is ismerős üregi nyulas képével ért el második helyezést, a Háború és béke című fotója már a német International Competition of Nature Photography Glanzlichter fotópályázatán is kategóragyőztes lett, a sorozat egy másik képe, a Spuri pedig a magyar Varázslatos Magyarország pályázaton ért el jó helyezést és ennek köszönhetően azt a versenyt idén hatodszor meg is nyerte.

Daróczi Csaba: Háború és béke – Állatok viselkedése kategória 1. helyezett

Az Új technológiák a vadvilági fotózásban kategóriában pedig a második és harmadik helyet is Csaba szerezte meg ezekkel a képeivel:

Daróczi Csaba: Reggeli sugarak – Új technológiák a vadvilági fotózásban kategória 2. helyezett

Daróczi Csaba: Récék a jégen – Új technológiák a vadvilági fotózásban kategória 3. helyezett

Koncz-Bisztricz Tamás útját a Turista Magazin már évek óta követi, az idei év pedig úgy tűnik elég gyümölcsöző eddig a számára. Nem rég arról számolhattunk be, hogy ő lett a világ Legjobb Ifjú Madárfotósa, ezúttal pedig az orosz Arany Teknős ifjúsági versenyén lett első helyezett. A 13 éve tartó pályázatban egyébként idén vezették be először az ifjúsági kategóriát, valószínű ennek a versenynek a szervezői is felfigyeltek arra, hogy a világban egyre több nagyon fiatal, még szinte gyerek készít felnőtteket is lepipáló természetfotókat, és így szeretnének nekik is teret adni, mert lehet, a felnőttek között sokan nem mernék még magukat megmérettetni.

Koncz-Bisztricz Tamás veszi át a Természet a fiatalok szemével kategória első helyezettjének járó díjat

A fiataloknak az orosz versenyen két kategóriát is indítottak korosztályok szerint, idősebbeknek a Természet a fiatalok szemével kategóriát, a legkisebbeknek pedig a Természet a gyerekek szemével elnevezésűt. Tomi az első kategóriát nyerte meg, a Jégtörők című képe kapta az első helyezést.

Koncz-Bisztricz Tamás: Jégtörők – Természet a fiatalok szemével kategória 1. helyezett

Tomi következő két képe pedig a legjobb 6 közé került.

Koncz-Bisztricz Tamás: Sereg – Természet a fiatalok szemével kategóriában a legjobb hatba jutott kép

Koncz-Bisztricz Tamás: Tél és egy fa – Természet a fiatalok szemével kategóriában a legjobb hatba jutott kép

Tomi apukájával érkezett a díjátadóra, és ha már itt voltak Moszkvában, a lenyűgöző  Összoroszországi Kiállítási Központ mellett sok mást is megnéztek. Tomit teljesen elbűvölte a város, természetesen nem maradhatott ki a Vörös tér és Gagarin órájának megnézése sem, igaz, utóbbira főleg apukája volt kíváncsi.

Az Arany Teknős pályázat népszerűségét mutatja, hogy idén kétszer annyi résztvevője volt, mint tavaly, ezúttal 117 országból 4 390 fotós 11 130 képet nevezett be a versenybe. A fotókat egy nemzetközi előzsűri szűrte meg, amelynek négy magyar tagja is volt, majd ez a válogatás került a főzsűri elé, amelynek szintén volt idén is magyar tagja, míg tavaly Potyó Imrét érte a megtiszteltetés, idén Radisics Milán értékelhette a legjobb műveket. Daróczi Csaba elmondta, hogy már őt is felkérték zsűrinek, de egyelőre még szeretne inkább a pályázók között maradni, de természetesen esélyes, hogy egyszer ő is a képek bírájaként fog majd szerepelni ezen a versenyen.

A magyar fotósok közül még négyen jutottak be képeikkel a legjobbak közé, amelyek így bekerülhettek a pályázat kiállításának anyagába és a minden évben elkészülő albumba is. Potyó Imre idén pontozás helyett a pályázást választotta, ahogy Csaba is, neki két képét értékelték magasra, a folyami rákot ábrázoló A patak ura című képe már szintén ismerős lehet korábbi, hazai pályázatokról.

Potyó Imre: A patak ura – Állatok és környezetük kategória

Imi másik képén egy új témája, egy hosszúcsápú ugróvillás látható, amit az idei magyar pályázatokon is biztosan viszontláthatunk.

Potyó Imre: Fagyos otthon – Mikrokozmosz kategória

A nemzetközi pályázatokon szintén sikeresen szereplő Kércz Tibor képei közül is két fotót emeltek ki, bár ezek most nem kaptak díjazást, de a kiállításba és az albumba így is bekerültek. Az egyik szinte egy képi rejtvénynek is beilik, első ránézésre csak havas sziklák látszanak rajta, ám ha azt mondjuk, hogy „Keresd a rókát!”, akkor biztosan ti is megtaláljátok, igaz, nem a vörös bundásat, hanem a fehér színű sarki rókát.

Kércz Tibor: Sarki róka – Állatok és környezetük kategória

Litauszki Tibor kiskőrösi Szücsi-erdőben készült darazsas fotója is a legjobbak közé került a Mikrokozmosz kategóriában. Tibor a korhadt fában fészkelő darazsakat és mozgásukat szerette volna sötétben is megfotózni, amihez egy kis cselre is szükség volt, ugyanis a darazsak nappali rovarok, sötétedés után már nem annyira mozgékonyak. Egy tálkában elhelyezett kevés almalével azoban meggyőzte őket, hogy még egy kis ideig maradjanak aktívak napnyugta után is.

Litausztki Tibor: Fullánkosok tánca – Mikrokozmosz kategória

Szabó Géza Attila legjobbak közé bekerült fotója is ismerős lehet, hiszen a fiókáit etető fattyúszerkőt ábrázoló fotója a legutóbbi Varázslatos Magyarország albumának borítóján is ez látható.

Szabó Géza Attila: Aki nem lép egyszerre…

Ahogy említettük, nemcsak fotókkal lehetett indulni, külön versenye volt a vadon élő állatokról készült grafikáknak és festményeknek, amelyben a garfikák közül az Állatportré kategóriában szintén magyar nyertesnek örülhetünk. Máté Szilvia ezzel a magával ragadó tekintetű, elképesztően valósághű idős csimpánz portréjával lett az első.

Máté Szilvia győztes grafikája a díjátadón kivetítve

Mindig öröm beszámolni ilyen hazai sikerekről, szerencsére idén már sok kellemes meglepetésről adhattunk hírt, és az évnek még nincs vége, a két legnagyobb pályázat, az angol BBC Wildlife Photographer of the Year és a német GDT European Wildlife Photographer of the Year is még hátravan, ezeknél októberben fognak díjakat osztani, kívánjuk a magyar fotósoknak, hogy itt is szép eredményeket érjenek el.

Sajnos cikkünk megjelenéséig még nem került ki az Arany Teknős pályázatának oldalára a legjobb képekből összeállított idei galéria, így ezúttal a többi nyertes fotóból még nem tudunk többet mutatni nektek, helyette íme, még néhány, a kiállításon és átadón készült képekből: