Tarjánka-szurdok: rejtett vadon a Mátrában

2019.10.02.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: Joó Annamária; Fotó: Francz Ilona

Magyarország egyik legvadregényesebb, legszebb szurdokának mondott Tarjánka-patak völgye a sok „leg” mellé a legkevésbé ismert jelzőt is nyugodtan begyűjthetné. Ez annak is köszönhető, hogy a geológiai látnivalókban gazdag, fokozottan védett természeti terület csak szakvezetéses túrával látogatható. 

A Markaz és Domoszló között húzódó Tarjánka-szurdok csupán 750 méter hosszú, de ez ne tévesszen meg senkit, mert amilyen kicsi, olyan maradandó élményt nyújt. Nem kétséges, hogy kuriózum, és tényleg csoda szép. Púpos kőtömbök hevernek a patakágyban, kétoldalt mohával, zuzmóval benőtt sziklafalak merednek az ég felé. Ám azt is érdemes észben tartani, hogy ez egy fokozottan védett terület, amelynek látogatása a természeti értékek védelme és a balesetveszély miatt csak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett szakvezetések keretében lehetséges. Mi is egy ilyen szervezett túra alkalmával jártuk be.

És amikor már azt hittük, hogy a szurdok minden szépséget megmutatott magából, újabb csodák jöttek: a völgyszoros összeszűkült, a fejünk fölött páfrányok csüngtek le a vízzel telt hatalmas, mohás falakról, és a hűs, párás levegő már-már trópusi hangulatot varázsolt körénk. A kövek hordónyiról embernyire nőttek, mi pedig a szurdokban néhol teljesen a sziklafalhoz simultunk, nehogy az alattunk zubogó patakba csobbanjunk. Nyári időszakban és ősszel a patak vízhozama kicsi, így könnyebben járható az út. A tavaszi áradások idején vagy hóolvadáskor viszont előfordul, hogy térdig ér a víz, ezért olyankor már gumicsizmát is előírnak a szervezők.

A szurdok és környéke fokozottan védett természeti terület, turistaút nem vezet át rajta, és az 1985-ben védetté nyilvánított Mátrai Tájvédelmi Körzet része. Természetvédelmi- és vagyonkezelője a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, így a Tarjánka szurdokvölgy hivatalosan csak rajtuk keresztül érhető el. A területre belépni a szakvezetéses túrákon kívül csupán a természetvédelmi hatóság engedélyével szabad, ennek meglétét a természetvédelmi őrszolgálat tagjai ellenőrzik. Szabálysértés esetén természetvédelmi bírságot szabnak ki. A meghirdetett vezetett túrákról a nemzetipark-igazgatóság honlapján (bnpi.hu) tájékozódhatsz. Még több érdekességet a szurdokról a Turista Magazin októberi számában olvashatsz.