Szokatlanul korai hőhullám sújtja Indiát

2022.04.19.

Delhiben 42,4 Celsius-fokot mértek 2022. április 9-én, s az előrejelzések szerint a hőség a héten tovább folytatódik majd. 

Az országban az elmúlt hónap is rekordmeleg volt, az elmúlt 122 év legmagasabb hőmérsékletű márciusát regisztrálta az Indiai Meteorológiai Szolgálat. Áprilisban, úgy tűnik, folytatódik a rendkívüli időjárás – számolt be róla a Phys.org tudományos hírportál nyomán a National Geographic.

11-én Radzsasztán legnagyobb részén 41–45 Celsius-fok volt, számos más tartományban, illetve Delhiben is 41–44 Celsius-fokig emelkedett a hőmérő higanyszála.

Az IPCC nemrégiben figyelmeztetett arra, hogy a hőhullámok, illetve a párás levegővel együtt járó hőség növekedni fog, s Indiát különösen erős melegedés sújtja majd a klímaváltozás következtében, „Ha a klímaváltozás tipikus példáit keressük Indiában, akkor azok a hőhullámok” – mondta Vimal Mishra, az Indiai Műszaki Egyetem Víz- és Klímalaborjának kutatója. „Elkerülhetetlenek, s egyre gyakoribbá válnak.”

2015-ben, az elmúlt 3 évtized legsúlyosabb indiai hőhulláma idején a hivatalos adatok szerint legalább 2081 ember elhunyt – egyes vélemények szerint a valós adatok ennek tízszeresét is jelenthetik. India egyes tartományaiban a hőguta áldozatainak családját állami kárpótlásban részesítik, ám emiatt nagyon leszűkítették a hőgutaként regisztrálható halálesetek körülményeit.

Fotó: adamkaz/E+/Getty Images