Szinte nagyítóval kell keresni idén az őszi füzértekercset

2020.09.18.

Nem igazán kedvezett az idei év az őszi füzértekercs állományoknak. Ott, ahol korábban viszonylag nagy számban voltak jelen, alig-alig találtunk. A jó hír viszont, hogy egy eddig nem ismert, legalább 200 töves állományra bukkant az egyik természetvédelmi őrünk a Duna-menti síkon.

A kistermetű őszi füzértekercs (Spiranthes spiralis) az egyetlen ősszel virító orchideafélénk. Nyár végén-kora ősszel nyíló virágai jellegzetes spirálszerűen csavarodó szárán ülnek, nevét is innen kapta. Feltéve, ha virágzik, mert nem minden évben fordul ez elő. Ha nem megfelelőek számára a körülmények, még leveleket sem növeszt. Pedig már ahhoz is nyolc év kell, hogy föld feletti leveleket fejlesszen, és újabb három év, hogy virágozzon is.

Az aprócska, 6-20 cm-es szürkészöld növényt ráadásul nem könnyű megtalálni, mert beleolvad a környező gyepbe és még a színe sem feltűnő. Ha azonban megleli a figyelmes túrázó, akkor kárpótolja őt a kecses látvány, amely néha édes illattal is fűszerezve van. A tekeredő száron ülő parányi virágok olyanok, mintha kristálycukorba mártották volna őket.

A Duna-Tisza közén főként a szikes pusztákba ékelődő löszhátakon és egyéb száraz gyepeinkben fordul elő. Az elmúlt években szép füzértekercs állományokat találtunk Harta-Akasztó-Dunatetétlen térségében, Apajon, Csengődön, Pálmonostorán és Szakmáron, de néhány töves előfordulásról van adatunk Kiskőrösről is.

A faj hazánkban védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Fotó: Ábrám Örs

Fotó: Ábrám Örs

Fotó: Ábrám Örs