Tizenegy százalékkal nőtt az orrszarvú-populáció 2020-ban Kenyában, köszönhetően annak, hogy egyetlen vadállat sem esett orvvadászok áldozatául. Az állatok egyedszáma a 2019-es 1441-ről 1605-re nőtt tavaly.

Az elmúlt nyolc évben folyamatosan csökkent az orvvadászok által megölt állatok száma, ami nyilvánvaló jele annak, hogy hatásosak az orrszarvúak megmentésére hozott intézkedések a kelet-afrikai országban – jelentette be James Isiche, az International Fund for Animal Welfare (IFAW) nemzetközi vadvédelmi szervezet kelet-afrikai regionális igazgatója.

„Gratulálunk valamennyi partnerünknek és szervezetnek a vadvédelem területén ehhez a hatalmas eredményhez a vadállatok elleni bűncselekmények feltartóztatásában és a kenyai orrszarvú-populáció biztonságának megteremtésében” – írta a szakember közleményében.

Fotó: CFP Image

2015-ben a kenyai vadvédelmi szolgálat orvosszakértői laboratóriumot hozott létre rinocéroszok és elefántok DNS-ének genetikai adatbázisával, és kialakított egy megfigyelői rendszert is a veszélyeztetett fajok nyomon követésére, hogy szükség esetén kimutathassák a kapcsolatot a feltételezett orvvadászokkal.