Sokan jelentkeztek az idei Virágos Magyarország versenyre

2024.06.06.

Lezárult a jelentkezés az idén már 31. alkalommal meghirdetett környezetszépítő megmérettetésre.

A szervezőbizottság és a Magyar Turisztikai Ügynökség felhívása idén is többszáz helyi közösséget mozgatott meg. Az egyes kategóriákra érkezett nevezések azt mutatják, hogy a települések ebben az évben is szívesen mutatják meg gondosan zöldített főterekeiket és ápolt fasoraikat. A hazai versengésre most még nagyobb figyelem összpontosul, mivel 2024-ben Magyarország tölti be az európai környezetszépítő verseny, az Entente Florale Europe soros elnöki szerepét.

Közel 400 pályázat érkezett az ország legismertebb környezetszépítő versenyére. A nevezési szakasz lezárult, rövidesen a szakmai zsűri veszi át a stafétát, elkezdődik a pályázatok értékelése és helyszíni zsűrizése. Az augusztus közepéig tartó, komplex értékelési folyamatot követően az őszi, országos díjátadó gálán derül ki, hogy melyek lesznek 2024 legvirágosabb helyi közösségei az egyes települési kategóriákban, illetve mely önkormányzatok gazdagodnak a több mint 80 szakmai elismerés egyikével. A díjakat a Magyar Turisztikai Ügynökség, számos együttműködő partner és szakmai szervezet ajánlotta fel.

A tapasztalatok szerint a pályázók kiemelt figyelmet fordítanak településközpontjaik fejlesztésére, zöldítésére. Így idén is a Legvirágosabb főtér kategóriára érkezett a legtöbb nevezés. Főtérfelújításra és zöldfelületfejlesztésre számos pályázati lehetőség adódott az elmúlt években, ennek eredményei már láthatók a hazai településeken. Szintén népszerű volt az Év fasora tematikus pályázat is, mely alátámasztja, hogy a települések is fontosnak tartják a zöldvagyon legértékesebb elemeit, a fák gondozását. Hazánkban országszerte számos olyan idős fasort ápolnak, amelyek a településkép meghatározó elemei. Ráadásul ezek a fasorok fontos szerepet töltenek be a klímaadaptációban is, árnyékukkal, párologtatásukkal kellemesebbé teszik a környezetüket.

Idén másodszor hirdetnek győztest az Év zöld innovációja kategóriában. Az Energiaügyi Minisztérium egymillió forintos felajánlásával támogatott díjjal a települések fenntarthatósági törekvéseire szeretnék irányítani a figyelmet. A Virágzó közösség díjat az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatja. Az év óvodakertje díjjal kitüntetett település pedig a Belügyminisztérium elismerését veheti majd át szeptemberben.

2024-ben Magyarország tölti be az európai környezetszépítő verseny, az Entente Florale Europe soros elnöki szerepét is. Idén két magyar település – Zalakaros és Debrecen – indult az európai megmérettetésen, ahol számos versenyzővel mérik össze a zöldítés terén elért eredményeiket.

A cikk borítóképét készítette: Szabó Irma (Tavaszi virágzás)

Forrás Greendex