Sikerült áramot előállítani a levegő páratartalmából

2020.03.30.

Óriási áttörést értek el a Massachusetts Egyetem tudósai, akik  természetes fehérjék segítségével tudtak áramot gerjeszteni a levegőben lévő nedvességből. A technológiának fontos szerepe lehet a megújuló energiájú rendszerek és az orvoslás jövőjében is.

Az „Air-gen”, vagyis léghajtású generátor elektronikai mérnökök és mikrobiológusok közös munkájából született, felhasználva a Geobacter mikroorganizmusok elektromos vezetőképességű fehérjéit. A berendezésben a fehérjék alkotta nanoszálakat elektródákhoz kapcsolják, amik kialakításuk miatt így elektromos áramot generálnak, a levegőben természetesen jelen lévő vízpára segítségével.

A berendezéshez szükséges alapanyagok vagy természetes úton lebonthatók, vagy újrahasznosíthatók, és alacsony áron elérhetők. A tesztek alapján

a generátor még rendkívül alacsony páratartalom mellet – például egy sivatagban – is működik.

Fotó: arsratio.com

Ez azért is fontos, mivel ezzel mint megújuló energiaforrás jó alternatívát – vagy kiegészítést – jelenthet a nap- és szélenergia mellett.

A találmány működéséhez csak egy nagyon vékony – 10 mikron – fehérjerétegre van szükség. Az ezzel bevont nanovezeték két elektródát köt össze, és ahogy a filmréteg beszívja a levegő nedvességét a kialakításnak köszönhetően, olyan körülmények jönnek létre, amik mellett elektromos áram jön létre a két elektróda között.

Az eddig elkészült Air-gen berendezésekkel kisebb elektromos eszközöket sikerült üzemeltetni; a kutatócsapat már dolgozik a technológia piacra kerülésén. Ennek következő lépéseként hordható elektronikai berendezések – például okosórák vagy egészségi állapotot felügyelő berendezések – működését szeretnék elemek helyett a technológia felhasználásával helyettesíteni, de az okostelefonok akkumulátorai kiváltásának lehetőségeit is megvizsgálják majd.

A csapat szerint, hogyha eljutnak a berendezésekhez szükséges nanoszálak ipari méretű gyártásáig, akkor már akár egész épületek áramellátása is szóba kerülhet.

A tömeggyártáshoz már egy fontos lépés megvan; mégpedig az, hogy a Geobacter mikrobák által előállított fehérjét már az iparban jól ismert E. colival is elő tudják állítani, ezzel jelentősen lecsökkentve a gyártási folyamat költségeit.