Sándorfalvánál már virágzik az őszi csillagvirág

2022.09.05.

Az augusztusi kevés eső nagyon jókor jött az arasznyi termetű hagymás növényünknek, az őszi csillagvirágnak (Scilla autumnalis). A Tiszántúlon és a Balaton-felvidéken nem számít nagyon ritka növénynek, ám a Duna-Tisza közén ismeretünk szerint csupán Sándorfalva környékén él a fajnak egy pár száz tőből álló állománya.

A növény főként száraz, sóvirágos, ürmös szikes pusztákon nő, így bármilyen feltűnőek is csodaszép kékeslilás, 5-25 virágból álló fürtjei, mégis nehéz észrevenni az ilyenkor tömegesen virágzó, nála sokkal termetesebb sóvirágok között. Virágait a méhek szívesen látogatják. Vékony, szürkészöld levelei csak az elvirágzás után, szeptember-októberben jönnek elő és a következő év nyarán húzódnak vissza.

csillagvirág

Fotó: Puskás József

A hazai csillagvirág-fajok közül az őszi csillagvirágot könnyű megkülönböztetni a többitől azon egyszerű okból, hogy a virágzási ideje az ősz, míg a többi tavasszal nyílik. A botanikusok egy része külön fajként tekint a Tiszántúlon és a Balaton-felvidéken előforduló növényekre. Külsőleg valóban semmi eltérést nem lehet rajtuk megfigyelni, azonban genetikai szétválásuk már megindult.

Védett faj, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

A cikk borítóképét készítette: Heizler Balázs (Az ősz csillagai – őszi csillagvirág; részlet)