Ritka madárvendég a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

2020.04.24.

2020. április 22-én, a Föld Napján, Tihanyban a Külső-tónál egy csíkosfejű nádiposzáta (Acrocephalus paludicola) került a gyűrűzők hálójába.

A területen tizedik éve zajlik úgynevezett állandó ráfordítású gyűrűzés (http://www.mme.hu/uj_madargyuruzesi_program), melynek célja a hazai fészkelő madarak hosszútávú monitoringja, állományváltozásuk nyomon követése.

A csíkosfejű nádiposzáta az 1970-es évektől növekvő számú fészkelő madár volt a Hortobágyon, azonban a kétezres évek közepére állománya csökkent, és sajnos 2011-re el is tűnt. Mióta nem fészkel hazánkban ez a faj, a mostani a harmadik előfordulási adata. Sajnos a madarunk az egész világon veszélyeztetett, hazánkhoz hasonlóan eltűnt Oroszországból és Lettországból, jelenleg csak Litvániában, Lengyelországban, Fehéroroszországban, valamint Ukrajnában fészkel.

Vonulása érdekes, úgynevezett hurokvonulás, ami azt jelenti, hogy őszi és tavaszi útvonala jelentősen eltérő.  Kelet-európai fészkelőhelyéről a Balti-tenger, Északi-tenger és az Atlanti-óceán partját követve jut el a Szenegál-folyó torkolatvidékén lévő telelőhelyére. Tavasszal azonban „rövidít”, a Földközi-tenger nyugati medencéjét átszelve az európai kontinensen keresztül éri el költőhelyét. Nagy valószínűséggel egy ilyen, a fészkelőhelyére igyekvő példányt sikerült megfogni, majd gyűrűzés után szabadon engedni.

Írta: Szinai Péter; fotók: Preiszner Bálint