Az Északi Területen fekvő Alice Springs Sivatagi Parkból 60 vörösfarkú erszényesmenyét tett meg 1400 kilométert az Új-Dél-Wales államban fekvő Mallee Cliffs Nemzeti Parkba, hogy annak csaknem 10 ezer hektáros területén éljen és szaporodjon a vadon élő ragadozóktól, köztük a rókáktól és az elvadult macskáktól védve.

A vörösfarkú erszényesmenyét (Phascogale calura) az ötödik faj, amely menedéket kapott a 2020 márciusában ragadozómentessé nyilvánított nemzeti parkban – jelentette be az Australian Wildlife Conservancy (AWC) természetvédelmi szervezet.

A természetvédők legalább 1500 egyedből álló populációra számítanak azt követően, hogy az apró éjszakai emlősök belakták és megszokták új otthonukat. Az áttelepítés jelentős mérföldkő a faj fennmaradása szempontjából.

A vörösfarkú erszényesmenyétek közül húszat jeladóval szereltek fel, hogy nyomon követhessék mozgásukat az új élőhelyen. Az állatok csupán néhány hétig fogják viselni a jeladós nyakörveket, amelyekkel azonban még így is felbecsülhetetlen értékű adatok gyűjthetők életmódjukról, kedvenc táplálékaikról és rejtekhelyeikről, túlélési arányukról

Új szomszédaik közt lesz az a 20 erszényeshangyász, más néven numbat, amely ugyancsak ezen a héten érkezett a kontinensnyi ország más vidékeiről, köztük a nyugat-ausztráliai Perth állatkertjéből.

A perthi numbatok december elején kezdték meg 3000 kilométeres utazásukat, amely a járványügyi rendelkezések miatt nyúlt hosszúra. A ritka állatok több mint egy hónapot töltöttek karanténban a dél-ausztráliai Adelaide-ben, ahonnét végül charter légi járattal utaztak tovább.

Mallee Cliffs Nemzeti Parkban már élnek erszényeshangyászok. Az ökológusok remélik, hogy a friss jövevények hamar elvegyülnek a 2020 végén érkezett csoporttal, és szaporodni fognak. Szakértők szerint a populációk hosszú távú fennmaradása szempontjából létfontosságú a genetikai sokféleség.

A numbatok Mallee Cliffsbe érkezése ugyanakkor nem jó hír a nemzeti parkban élő hangyáknak, mivel a kicsiny erszényes naponta 20 ezer hangyát is elfogyaszt. Becslések szerint kevesebb mint 1000 erszényeshangyász él Ausztráliában, vagyis a faj ritkább az óriáspandánál.