Rekordot jelentő, csaknem 1300 kilométert tett már meg egy tigris Indiában

2019.12.04.

A C1 névre keresztelt tigris a nyugat-indiai Mahárástra állam egyik vadrezervátumában született, és az 1300 kilométert öt hónap alatt tette meg. A szakértők szerint a két és fél éves hím valószínűleg zsákmány, territórium vagy társ után kutatva járja az országot.

Idén februárban kapott jeladós nyakörvet az állat, és egészen a monszunesők kezdetéig kóborolt a helyi erdőkben, majd elindult „megfelelő élőhelyet találni magának” – olvasható a BBC hírportálján.

A nagymacska június végén hagyta el a vadrezervátumot, ahol született, és azóta Mahárástra, valamint a szomszédos Telangána állam több területét is bejárta. Múlt hétvégén Mahárástra egy másik vadrezervátumában bukkant fel. A vadvédelmi illetékesek szerint a tigris nem „egyenes irányban” halad, hanem össze-vissza kóborol.

Az óránként frissülő műholdas adatok szerint az elmúlt 9 hónapban több mint 5 ezer helyen járt.

Fotó: indiatoday.in

„Valószínűleg saját territóriumot, élelmet és társat keres. A tigrisek potenciális élőhelyeinek többsége azonban már foglalt Indiában, ezért az újaknak sokáig kell kutatniuk” – mondta Bilal Habib, az Indiai Vadvédelmi Intézet biológusa.

Az állat napközben meghúzza magát, és éjszaka indul útnak. Vaddisznóval és szarvasmarhával táplálkozik. Eddig mindössze egyszer került összetűzésbe emberekkel, akkor is csupán „véletlenül sebesített” meg valakit, aki bemászott a bozótosba, ahol a ragadozó épp meghúzta magát.

A hatóságok szerint azonban lehet, hogy az állatot be kell majd fogni, és átszállítani a legközelebbi erdőbe „az esetleges kellemetlen találkozások elkerülése” érdekében. Az illetékesek amiatt is aggódnak, hogy nemsokára elvesztik a kapcsolatot az állattal, mivel a nyakörv akkumulátora hamarosan lemerül.

A szakértők szerint a tigrisek száma nő Indiában, élőhelyük azonban zsugorodik, és nem mindig van bőséges táplálékuk.