Portréfilm Szilágyi Attilával, a Hortobágyi Nemzeti Park Pro Natura-díjas őrkerület vezetőjével

2020.07.27.

Koncz-Bisztricz Tamás a Gödöllői Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál szervezésében meghirdetett „Köztünk élnek” Kárpát-medencei amatőr filmverseny „Természetvédelemért 2020” szekciójára készítette a Szilágyi Attila őrkerület-vezetőt bemutató riportfilmjét. A film aktualitását adja, hogy Attila Pro Natura Emlékplakettet kapott természetfotósként végzett kiemelkedő munkájáért, a „hortobágyi táj és annak élővilága egyedi látásmódú megörökítésében való elvitathatatlan érdemeiért”. A díjat július 13-án a Pesti Vigadóban a Föld napja, a környezetvédelmi világnap és a pedagógusnap alkalmából Nagy István agrárminiszter adta át.

Tamás Attilát és a riportfilmjét így mutatja be:

Szilágyi Attilával 2015-ben (11 évesen) ismerkedtem meg a Varázslatos Hortobágy természetfotó pályázat díjátadóján, ahol tőle vehettem át a „Gyermek korosztály kategória vegyes témában” első helyezését. Akkor elkezdett bennem megfogalmazódni, hogy valami hasonlót szeretnék művelni az életben, mint az ő foglakozása és hobbija.

Attila magával ragadó módon beszél a Hortobágy múltjáról, jelenéről és természeti értékeiről, mindamellett gyermekkorától – hasonlóan, ahogy én – járja a természetet, és a lehető legtöbb időt tölt különleges értékeinek felfedezésével.

Attila „Hortobágy mellyéke”-n, Balmazújvárosban született 1974-ben, és 2000 óta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságán természetvédelmi őrként dolgozik, mindennapjait a természet szolgálatában tölti.

Szabadidejében fényképezőgépével örökíti meg szülőhelyének természeti szépségeit, jelenségeit, bemutatva a minket körülvevő csodát, amelyet bármelyikünk láthat.

Attila szavaival élve: „Nagyon szerencsés embernek tartom magam a tekintetben, hogy amit kisgyerekként megálmodtam így félig öntudatlanul, azt felnőttként elértem”.

Hasonló foglakozást és életpályát szeretnék én is elérni és ezúton is gratulálok Attilának a rangos elismeréshez!