Pixelenként halnak ki ezek az állatok

2019.10.01.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: Pálvölgyi Krisztina / TM; Fotó: imgur.com / JJSmooth44, Adobe Stock, Wikipédia, sanimalcorner.co.uk

Megrendítő képsorozat bukkant fel az interneten kihalófélben lévő állatokról, annyi pixelből áll az adott állatfaj fotója, ahány példánya fennmaradt.

Egy újramelegített 2008-as WWF projektről van szó, amit a szervezet japán képviselete készített. Az eredeti, ütős képsorozat címe Population by Pixel, amelyet a Hakuhodo C&D ügynökség tagjai találtak ki és valósítottak meg. Nem is lehetne aktuálisabb a mostanra felfrissített kampány, hiszen október 4-én lesz az Állatok Világnapja, és a világból az utóbbi években sajnos egyre gyorsabb ütemben tűnnek el állatfajok. Természetesen az egyedszámokra vonatkozó 2008-as adatok értelemszerűen elavultak, így a mostani, felújított verziót már friss, 2019-es adatok szerint készítette el egy programozó. Az elkészült képeket pedig népszerű képmegosztó webhelyeken posztolta, például az Imguron, ahol JJSmooth44 néven van fent.

Hátborzongatóan találó az alapötlet, hiszen minél kevesebb pixelből áll össze a kép, annál kevésbé vehető ki az adott állatfaj, így szimbolikusan is eltűnik a szemünk elől. Mutatunk most nektek a sorozatból párat, azoknál a képeknél pedig, ahol már felismerhetetlen az adott faj, segítünk, és megmutatjuk nektek ezeket az állatokat egy-egy rendes képen is. Az összes fotót ide kattintva nézheted meg.

Óriáspanda – 1864 példány

Afrikai vadkutya – 3000 és 5500 példány között

Amuri leopárd – Körülbelül 60 példány

És így néz ki a valóságban az amuri leopárd:

Ázsiai elefánt – 40 000 és 50 000 példány között

Közönséges levesteknős – 3000 és 5500 példány között

Keleti síkvidéki gorilla – Körülbelül 17 000 példány

Indokínai tigris – 600 és 650 példány között

És így néz ki a valóságban az indokínai tigris:

Hector-delfin – Körülbelül 7000 példány

Jávai orrszarvú – Körülbelül 60 példány

És így néz ki a valóságban a jávai orrszarvú: