Piszkos tizenkettő – Itt a Samyang AF 12mm f/2 (Sony E)

2021.04.28.

12mm már APS-C szenzoron is tisztességes nagylátószög és ha kompakt rendszert akarunk, amivel könnyen mozoghatunk a frontvonalban, akkor mindenképpen célra vezető a kisebb szenzor és az ezzel járó könnyebb súly. Persze az, hogy nagy a látószögünk, még önmagában nem elég, ha nem akarunk brutális záridőt, vagy túl magas ISO értékeket, akkor sok fényt kell beengednünk!

A múlt heti 24mm F/1.8-as fullframe Sony objektív bejelentése után a gyártó most az APS-C szenzoros Sony-soknak is kedvezni akar, ezért gyorsan bejelentették a – szintén AF-es – 12mm F/2.0-t. Ahogyan elődjét, őt is elsősorban az asztro- és tájfotósoknak ajánlják, de ilyen paraméterekkel kiválóan megállja a helyét egy vlogger kezében is, köszönhetően tisztességes fényerejének!

Szokás szerint belülről haladunk kifelé, a lencse 12 üveget tartalmaz, 10 csoportban, melyek közül kettő aszférikus, három pedig alacsony fénytörésű. Az UMC bevonat kiválóan ellenáll a becsillanásoknak, a 7 lamellás rekesz pedig elegendő ahhoz, hogy bezárása mellett is szépen mosson az objektív a fókuszon kívül eső részeken. Az AF motor STM rendszerű és az optikai rendszer egészen közeli fókuszpontot is lehetővé tesz (0,19m), ami egészen extrém képek készítésre is fogható.

Nettó súlya mindössze 213 gramm, ami igazán megnyerő a bevezetőben említett kompakt/könnyű szett fényében, mindezt úgy, hogy teljesen fémből készül, illetve időjárásálló szigetelést és egy speciális hátsó lencsetagot védő üveget is kapott! Ha már a súlynál tartunk, itt hívnám fel a gimbal-osok figyelmét, hogy ez az objektív biztosan nem fogja megerőltetni a stabilizátor motorjait!

Nem szoktam ilyet csinálni, de most szívesen pazarolnék néhány szót a külcsínre is. Meglepően elegáns a matt külső, beleértve a fókuszgyűrűt, a lézergravírozott feliratot, az elrejtett kis piros betétet és a letisztult vonalak összességét, így ki kell, hogy mondjam, egyre jobban tetszenek a Samyang objektívei, habár ez nem egy erős szempont számomra az objektív kiválasztásánál! A puritán, mégis szép kialakítás egy tartozék napellenzőben folytatódik, amit természetesen egyetlen fordító mozdulattal le is vehetünk.

Összefoglalva a Samyang megint jól ráérzett a kor szellemére, tehát aki könnyű, mégis fényerős nagylátót keres kis Sony gépére, nem érdemes tovább gondolkodnia, tagadja meg az ellentmondó parancsot és tegye, amit a szíve diktál! Ha kitüntetéssel nem is, néhány jó fotóval biztosan gazdagodunk, amiket majd szívesen veszünk elő veterán korunkban.