Partifecske mentőakció Kecskeméten

2020.06.30.

Kecskeméten, Kósafalu egyik utcájának a végén deponált földhalomba mintegy 160-170 pár partifecske költözött. A lakók aggódtak, hogy a hétfőn érkező munkagépek kárt okoznak az alakuló fészektelepben, ezért értesítették a Hírös.hu szerkesztőségét, ők pedig még június 28-án, vasárnap este a Természetvédelmi Őrszolgálatot. A területileg illetékes természetvédelmi őrkerület-vezető így hétfő reggel már a helyszínen volt.

Forrás: hiros.hu

Mivel a homokfalba vájt üregek már mélyebbek 30 cm-nél, feltételezhető, hogy egy késői költésbe kezdtek a fecskék.

A partifecskék természetes fészkelőhelyeit régebben a szabályozatlan folyók szakadásos partfalai adták, ám ezek eltűnése miatt új helyszíneken jelentek meg. Költőüregeiket ma már jórészt homokbányák, dombvidéki löszfalak természetes szakadásaiba vájják, de szinte bármilyen függőleges partfalba képesek beköltözni, legyen az vízelvezető árok, építési területen lévő munkagödör vagy földhányás.

A partifecske Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 43. § (1) bekezdése kimondja, hogy „Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.”

Azaz jelen esetben is biztosítani kell az újdonsült fecskekolónia költésének zavartalanságát. Ennek érdekében legalább egy hónapig fel kell függeszteni a homok elhordását a depónia ezen részén és a kordonnal jelölt védőtávolságot betartani.

A cikk borítóképét készítette: Pézsa Sarolta (Honfoglalók)