Nyolcvanöt éves hőmérsékleti rekord dőlt meg Kanadában

2021.06.30.

Június 27-én Nyugat-Kanadában több mint 46 Celsius-fokot mértek. Így ott ezekben a napokban melegebb van, mint Dubajban.

A feljegyzések kezdete óta tapasztalt legnagyobb, 46,1 fokos forróságot egy Lytton nevű faluban mérték vasárnap délután Kanada legnyugatibb tartományában, Brit Columbiában, ahol összesen több mint 40 hőmérsékleti rekord dőlt meg a hétvégén.

A korábbi rekordot a szárazföld belsejében fekvő Saskatchewan tartomány két városa tartotta az 1937. július 5-én mért 45 Celsius-fokkal.

A meteorológiai szolgálat nem tartja kizártnak, hogy az elkövetkező napokban további rekordok dőlnek meg a Kanada nyugati részén kialakult „hőburok” miatt.

Kanadai táj Lytton közelében – Fotó: The Interior/Wikimedia Commons/CC BY

A hőhullám miatt figyelmeztetést adtak ki három tartományra és két sarkvidéki régióra.

Történelmi hőhullám sújtja az Egyesült Államok északnyugati részét is. Az Oregon államban fekvő Portlandben minden idők legmagasabb hőmérsékletét mérték vasárnap 44,4 Celsius-fokkal és ezzel megdőlt a korábbi – előző nap 42,2 fokkal felállított – hőmérsékleti rekord.

Történetének legforróbb napját mértékben Oregon fővárosában, Salemben is, ahol a 44,4 Celsius-fokos hőség kereken 4 fokkal haladta meg a korábbi rekordot.

Minden idők legmagasabb hőmérsékletét mérték 40 fokkal Seattle-ben is, amely inkább ismert az esős, mint a forró napokról.