Nyílik a tarka sáfrány

2020.02.12.

Megtisztítottuk a tavasz egyik első hírnökének élőhelyét.

Igazgatóságunk munkatársai – Utasi Imre polgári természetőrrel közösen – január utolsó napján megtisztították a Ceglédi-rét Természetvédelmi Terület városhoz közel eső területét. A mintegy 20 zsáknyi illegálisan elhelyezett hulladékot a VÁRVAG Kft. segítségével szállítottuk el.

Az ehhez hasonló szemétkupacok veszélyeztetik ökológiai értékeinket, csúfítják természetes élőhelyeink szépségét. A munka eredménye hamar meg is látszott: a megtisztított  területen néhány nap múlva megjelentek a virágzó tarka sáfrányok.

tarka sáfrány  (Crocus reticulatus)  száraz, gyakran homokos talajú mezőkön él Európa délkeleti részén. Az erdős puszták egyik jellemző vadvirágaként elterjedése hűen követi az erdős puszták övét a Volgától egészen hazánkig. Magyarországon a Duna-Tisza közén Váctól Bajáig és Kelebiáig még számos lelőhelye ismert. A Ceglédi-rét Természetvédelmi Területén is több ezres állománya található.

Tarka sáfrány mindössze 4-10 cm-es, apró termetű nősziromféle, a tavasz első hírnöke. A külső lepelcimpákon futó 3 ibolyás csík, mint egyik jellegzetes bélyege különbözteti meg a kertekben megtalálható rokonaitól.

A tarka sáfrány  védett növényfaj, természetvédelmi értéke 10 000,- Ft!

Írta: Vincze Tibor – Tápió-Hajta Vidéke TK – természetvédelmi őrkerület-vezető

A cikk borítóképét készítette: Gór Ádám

Fotó: Halász Antal