Nem minden pipacs „pirul el”

2024.05.21.

Sok népi szólásunkban megjelenik a pipacs jellegzetes színével: elpirult, mint a piros pipacs; vörös, mint a pipacs. Nem véletlenül, hiszen élénkpiros szirmaival a kora nyári tájak gyakori és feltűnő látványa ez a virág. Létezik azonban visszafogottabb küllemű rokona is.

A fehér pipacs

A klasszikus piros színű, közönséges/mezei/vetési pipacs (Papaver rhoeas) vagy más néven vadmák egyik igen közeli rokona a bujdosó mák (Papaver dubium). Ezt a növényt is parlagokon, illetve útszéli, ritkábban vetési gyomtársulásokban találhatjuk meg.

Bujdosó mák. Fotó: Canva

Külsőleg igen hasonló a mezei pipacshoz, ám annál kissé alacsonyabb, a virága is kisebb, valamint jóval ritkábban, leginkább szórványosan vagy kisebb foltokban bukkan fel. Leggyakrabban a mezei pipacshoz hasonló piros színű (subsp. confine) változatával találkozhatunk, ám létezik csodaszép hófehér szirmú (subsp. albiflorum) alfaja is, amelyet sokszor emlegetnek fehér pipacsként is. Sőt, még halvány lilás rózsaszínben (lecoquii var. albiflorum) is előfordulhat.

Papaver dubium lecoquii var. albiflorum. Fotó: Canva

Tudtad? A pipacs virágából készült tea többek között kiváló köhögéscsillapító. A Sterpsils alapanyaga is ebből származik.

Díszmák a kertben

A különböző mákfélékkel remekül színesíthetjük a virágoskertünket, ráadásul szinte bárhová ültethetők, és a gondozásuk is igen egyszerű. Az egyik legnépszerűbb fajta a kerti mák, amely számos színben pompázhat: fehér, bordó, rózsaszín, de akár feketébe hajló változata is létezik.

A himalájai kék pipacs vagy tibeti mák csodaszép égszínkék szirmaival varázsolja szebbé a kertünket, ráadásul a növény télálló, és ideális körülmények között magról is szépen újul. Az igen mutatós kétnyári kaliforniai kakukkmák érdekessége, hogy csak napos időben bontja ki élénk, leginkább narancssárga vagy citromsárga szirmait. A harsány színek kedvelőinek a virágágyásából pedig az izlandi mák sem hiányozhat.

Kék pipacs. Fotó: Canva

Bolygónk gazdag, sokszínű élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Írta: Börzsey Barbara

A cikk borítóképét készítette: Ravasz Balázs (Az igazi szépség megtalálása)

Forrás Greendex