Napfotózás tippek kezdőknek – Tippek

2020.09.30.

Nincs közismertebb napszak, ha természetfotózásról van szó, mint az úgynevezett „arany óra”, amikor nap feljött, vagy épp lenyugodni készül. Évszaktól függetlenül bármikor kialakulhatnak gyönyörű fotózási fényviszonyok, de az arany óra mégis a legkonzisztensebb inspirációs táptalaj egy fotósnak. Írunk is 4 tippet, hogy hogyan tudjuk még jobban kihasználni ezeket a gyönyörű időszakokat.

ND Filter

A legtöbb esetben ez nagyon jól jön, de napfelkelténél és napnyugtánál szinte kötelező! Az ND filter hosszabb exponálási lehetőséget biztosít, amikor a nap még nagyon sok fényt bocsát ki és nem tudsz lemenni elég lassú záridőre egy igazán hosszú exponáláshoz.

Ez többféle kiszerelésben és megvalósításban és fényértekkel kapható. A klasszikus felcsavarós kör változattól a beilleszthető/cserélhető filteresen át. A 6 fényértékes általában tökéletes kezdésnek. Kiváló kompromisszumot jelent az általános helyzetekre. A 10-es, vagy nagyobb akkor tud hasznos lenni, amikor egy picivel a naplemente előtt/napfelkelte után szeretnél lassan exponálni.

CPL Filter

A piacon széles választékban megvásárolható filterek közül ez a filter talán az, amelyről a legtöbben kérdezik, hogy mire is lehet használni. A CPL filter kiváló az üvegen, vagy vízfelszínen a tükröződések kezelésére, valamint az ég és felhőfotókon is javítani tud.

A filtert általában manuális forgatással állítjuk be a kívánt fényszinthez. A finomhangolás segít megszabadulni a vakító tükröződéstől, vagy ködös párától. Ugyanakkor a CPL filter növeli a szaturációs és kontraszt értéket is, tisztább élénkebb képeket eredményez.

Tripod

A kamera és az optika után az állvány a következő legfontosabb tényező a fotós kiegészítők között, amit be kell szerezned előbb utóbb. Még ha sebészien stabil kezekkel is rendelkezel, akkor sem tudsz olyan stabilitást biztosítani gépednek, mint egy tripod. Márpedig ez fontos, hiszen minél stabilabb helyzetben dolgozik a géped, annál élesebb

Egy profi tájkép fotósnak mindenképp szüksége van profi állványra. Anélkül nagyon nehéz bizonyos fényviszonyok között képeket készíteni. Amikor tripodot használsz soha ne felejtsd el kikapcsolni a gépeden a képstabilizátort. Talán nem vetted észre, de állványon is folyamatosan próbálja elnyelni a mozgást miközben ez teljesen felesleges, kivéve persze ha mozgó testen helyezted el a tripodot(pl.: hajón).

Távkioldó

Talán nem is gondolnád, de egy távkioldó is segíthet az arany óra, vagy kék óra fotózás során készített képeid minőségének javításán. Az olyan kioldók, mint mondjuk a Miops Smart+ tökéletesek lehetnek hosszan exponált fotókészítése során.

Az átlagos fényképezők nagyrésze maximum 30 másodperces expozícióra képes maximum. A Miops távkioldójával viszont ez kiterjeszthető.  A pluszidő nagyon-nagyon jól tud jönni, ha olyan témát fotózunk, mint a naplemente, vagy épp a napfelkelte.

Az ilyen érzékeny témáknál tényleg minden plusz másodperc jól jöhet az exponáláshoz és általában meg is hálálja magát, hiszen csodás képek születhetnek. Ha valamit elrontunk mindig próbálkozhatunk újra, hiszen minden nap jön új lehetőség.