Mozgalmas, kora tavaszi a hangulat a Kis-Sárréten

2020.02.25.

A szokatlanul enyhe időjárás hatására már február közepén változatos, kora tavaszi madárvilág gyűlt össze a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. A legtöbb északi vendég még itt tartózkodik, de már megjöttek az első tavaszi hírnökök is.

A napokban felbukkantak az első mezei pacsirták és nagy pólingok, a bíbicek pedig már több tíz példányból álló csapatokban mozognak. A szokásosnál kissé korábban érkeztek meg a kanalasgémek, s rögtön el is kezdtek mozgolódni a tavalyi gémtelepek körül.

A telelelő vadludak száma még mindig 10 ezer példány fölött van, döntő többségük nagy lilik. Az itt költő nyári ludak már a fészkelőhelyeket keresik. A récéknél is tart az intenzív vonulás. Érdekesség, hogy az itt telelő csapatokhoz az elmúlt napokban csaknem háromszáz fütyülő réce csatlakozott. Megkapó látvány a kercerécék násztánca is. Ezek a madarak tőlünk jóval északabbra költenek, de a nászidőszakukra jellemző, különleges viselkedésük már itt, a telelőterületen is megfigyelhető. A gyér számban áttelelő barátrécék mellé egyre nagyobb vonuló csapatok csatlakoznak.

A korán költő fajok közül a rétisasok már a tojásokon ülnek. A parlagi sasok tavalyi fészkük tatarozásával foglalatoskodnak, de akad olyan pár is, amely új otthont épít. A vörös vércsék a költőládák körül szorgoskodnak, s néhány holló is megkezdte a fészeképítést. A széncinegék szintén érzik a tavasz közeledtét, egyre gyakrabban trillázzák a jellegzetes „nyitnikék” dallamot.

A cikk borítóképét készítette: Géczy Dorottya (Repülőrajt)