Megyer-hegyi tengerszem, lélegzetelállító kincs a Zemplénben

2023.07.31.

Vannak Magyarországon olyan régiók és látványosságok (nem is kevés), amelyeket ha egyszer megpillantasz, nem felejtesz el soha. A Zemplén és környéke pontosan ilyen. Lélegzetelállító hegység, tele olyan rejtett kincsekkel, amelyeket legalább egyszer látni kell az életben. Ilyen a Megyer-hegyi tengerszem is.

A tó és környéke

Ha kirándulni indul az ember, nem árt kicsit tájékozódni arról, miért is érdekes a hely, amit meglátogat. Az Aggteleki Nemzeti Park pedig tele van olyan természeti képződményekkel, melyeknek már a kialakulása is különleges.

A bánya falai. Forrás: sarospatak.hu

Mi is az a tengerszem?

Először is lássuk, mit is értünk tengerszemen!

Megyer-hegy és környéke kb. 15 millió évvel ezelőtt, a miocén korban lejátszódott vulkáni folyamatok eredménye. Ezt a környéket tengervíz borította, ahol kiemelkedtek a vulkanikus kúpok.

A tudományos meghatározás alapján a tengerszem a magashegység kis tava, melynek medencéjét általában gleccser mélyítette ki. Az így keletkezett állóvizet nevezzük tengerszemnek. A tengerhez tehát maximum tiszta, kék színű vize miatt köthető.

Azonban fontos infó, hogy ez a Megyer-hegy gyöngyszemére nem igaz. Maga a hegy ugyanis mindössze 303 méter magas, így aligha alakíthatta ki gleccsertevékenység.

Megyer-hegyi tengerszem: emberi kéz hozta létre

Sokkal inkább felelős ezért a szépségért az emberi tevékenység.

A hegység ugyanis malomkőkészítésnek, bányászatnak adott otthont: a pataki malomkő (Sárospatak után) híresen jó minőségű termék volt, gabona vagy ásványok őrlésére használták.

A bánya közel 500 éves működése során nem volt lehetőség erőgépek, motoros eszközök és szállítójárművek használatára, sőt, még a robbantást sem alkalmazhattak, hiszen a malomkő alapanyaga a nagy méretű, stabil szerkezetű kőtömb volt.

Így hát kézi erővel vagy némi lovas segítséggel termelték ki a köveket, amelyek közül csak egy bizonyos mennyiség volt alkalmas malomkő gyártására. A maradékot a bánya különböző részeire hordták. Ez felelős a domborzatért.

Az összegyűlt csapadékvíz pedig a tengerszem létrejöttéhez járult hozzá, amelynek mélysége helyenként a 6 métert is eléri.

A Megyer-hegyi tengerszem és a bánya. Forrás: termalfurdo.hu

A víz utánpótlását kizárólag a csapadék fedezi, így aszályosabb időkben akár fél métert is csökkenhet a tó vize.

A Megyer-hegyi tengerszem vize szürkés árnyalatú, ami a környéken élő tölgyfáknak köszönhető: a lebomló lomb ugyanis szürkévé festi a tó vizét.

Az ennek ellenére kiváló minőségű vizet különféle élőlények preferálják, számos faj él a tóban.

A tavat Sárospatak után találhatod meg, a város fontos kulturális és történelmi központ Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Ha a tengerszemhez látogatsz, feltétlenül térj be Sárospatakra, és fedezd fel a látnivalókat! A vár, a bazilika és a kolostorok kihagyhatatlan állomásai lehetnek utadnak.

Programok a tengerszemnél

Miért is érdemes eljönnöd erre a tájra?

Túrázás

A számos túraútvonal akár már elég motiváció is lehetne:

 1. Malomkő tanösvény: a Sárospatak, Hercegkút, Makkoshotyka hármasát érintő tanösvény 12 km-es távot és 2,5 órás túrát jelent. A környék természeti és kulturális adottságait ismerheted meg a túraútvonalon, például a Nagy-Bot-kő gejzírkúpot, a Megyer-hegyi malomkőbánya csodálatos sziklafalait, a mészkerülő tölgyeseket, a felhagyott szőlők növényzetét, a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék rekvizítumait (pl. a gombos-hegyi és a kőporosi pincesorokat), a Mandulás fajgazdag lejtősztyepprétjét és a sárospataki Várkert 7 hektáros helyi jelentőségű természetvédelmi területét.
 2. Megyer-hegyi kilátó: a kilátó a tengerszem mellett található, és kihagyhatatlan állomás, ha a környéken jársz. 18 méter magasságból láthatod a Zempléni-hegység, a Bodrogköz, a Hegyalja, a Sátoros-hegyek, a Tokaji-hegy, a Nagy-Milic, Füzér vára és a Keleti-Kárpátok vonulatait is.
 3. Tengerszem-Hercegkút körtúra: ha nagyobb túrára vágysz, ez a körtúra neked való. Sárospatakról indul, és oda is érkezik vissza, a táv 20,5 km. Makkoshotykán a Meczner kastélyokat, Hercegkúton a Sváb tájházat és a pincesorokat is láthatod útközben. Természetesen a tengerszem is a túra része.

Extrém program

Ha ennél nagyobb kihívásra vágysz:

 1. Via ferrata: a tengerszem nemcsak csodálatos, hanem izgalmas programokkal is vár. Ha bevállalósabb vagy, a via ferrata szintén a kihagyhatatlan kategóriába tartozik. A 600 méteres pályának – amely közvetlenül a víztükör felett halad el – több nehézségi fokozata van. Figyelem! Ha tériszonyos vagy, ez nem a te programod!

Via ferrata a tó felett. Forrás: index.hu

Családi programok

Ha családdal, gyerekekkel jössz:

 1. Várak (Regéc, boldogkői vár, sárospataki vár, sátoraljaújhelyi vár): a Zemplén telis-tele van izgalmas és szép várakkal, ahonnan nemcsak kitekinteni, hanem ahová megérkezni is jó kaland. Nagyobb gyerekek már egészen biztosan élvezni fogják a várak adta kalandokat.
 2. Végardó termálfürdő: a sárospataki termálvíz az egész családnak jó kikapcsolódást adhat. Kempinget is találsz a fürdő mellett, ha szereted az ilyen szálláslehetőségeket.
 3. Betyár lovastanya: a lovaglási lehetőség mellett csodás nyári táborokkal várják a különböző életkorú gyerekeket.
 4. Zempléni kalandpark és bobpálya: Sátoraljaújhelyen találod az ország leghosszabb (2275 méteres) bobpályáját. Mellette egy szuper kalandparkot is létesítettek, ahol további programokon vehet részt a család.

Gasztronómiai programok

Ha a gasztronómia is érdekel:

 1. Sárospataki borfesztivál: a júliusi borfesztivál minden korosztálynak nyújt programokat, nem csak a borrajongóknak! Ha épp ekkor erre jársz, érdemes meglátogatni!
 2. Pincelátogatás: mivel a környék remek borvidék, értelemszerűen a pincelátogatást se hagyd ki! Kisebb, nagyobb vezetett túrák és kóstolók várnak rád.
 3. Zempléni szüret: ha ősz, akkor szüret! A tokaji szüret pedig mindig nagyon látványos, tele programokkal és jó hangulattal.

Hogy hol szállj meg? Számos remek szállás van a tengerszem környékén. Jobbnál jobb vendégházak és hotelek várják, hogy ott pihend ki a túrák fáradalmait. Akár kempingeznél (Tengerszem kemping), akár a nagyobb hotelek híve vagy (Hotel Bodrog), biztosan megtalálod a neked megfelelőt.

Mivel pedig valódi túraparadicsomról van szó, a környék kis falvainak vendégházaiban megszállni mindig külön öröm: ezzel a helyi turizmust és a helyi embereket is támogatod.

A tengerszem megközelítése

A tengerszemet autóval is meg lehet közelíteni, de inkább a túrázást javasolt. Különösen azért, mert a fent említett Malomkő tanösvény pontosan ide vezet. A Sárospatakról induló gyalogtúra igencsak látványos.

Ha gyerekkel túrázol, a babakocsit inkább hagyd otthon, és helyette hordozóval indulj útnak! A terep ugyanis nem babakocsi-kompatibilis.

A zárt cipő, túra- vagy sportcipő is erősen javasolt!

Útközben a Ciróka pihenőparkban vagy a Bányaközpontban van lehetőséged felfrissülni kicsit.

Ha mégis autóval vagy – ami még jobb – biciklivel vágnál neki, erre is van lehetőséged.

Sárospatakról a 37-es főútról és bicikliútról érkezve a 66-os és a 67-es kilométerkő között hajts le a Botkő pihenőpark irányába! A parkolás a belvárosban ingyenes, de akár biciklit is bérelhetsz!

Ha tömegközlekedéssel indulnál például a fővárosból, akkor vonattal a Keleti pályaudvarról közvetlen járat indul Sárospatakra.

Írta: Granát-Galló Tímea

Forrás Greendex