Megkezdődött a szarvasbőgés Somogyban

2019.08.27.

Megkezdődött a szarvasbőgés a somogyi erdőkben, a gímbikák párkeresése miatt egyes területek csak korlátozásokkal látogathatók. A gímszarvasok a hazai erdők királyai, az egyébként csendes és ritkán látható állatok viselkedése párzás idején látványosan megváltozik – tájékoztatta a Sefag Zrt. az MTI-t.

A tekintélyt parancsoló, akár három mázsásra is megnövő, párzásra kész gímbikák jellegzetes hangorkánja a szarvastehenek figyelmének felkeltésére, a konkurens bikák figyelmeztetésére szolgál.

A bikák megvívnak egymással a tehenekért, az erdőjárók messziről hallhatják az állatok agancsainak csattanását.

A társaság egyes, a turistautaktól távol eső erdőrészek nyugalma érdekében korlátozza a látogatást szeptember végéig, naponta 9 és 15 óra között. „Mivel ilyenkor van a vadászati főidény, ezért a területek nyugalmának biztosítása a vadgazdálkodás eredményességét is segíti” – írták.

Bőgő gímszarvas bika (Cervus elaphus) szarvasbőgés idején a Sefag Zrt. Barcsi Erdészetének területén 2018. szeptember 21-én – Fotó: MTI/Kovács Attila

A jelzett turistaútvonalakon ebben az időszakban is bátran lehet kirándulni.

A túrázás mellett sokféle erdei program is elérhető: Somogyban a Szilágyi Erdészeti Erdei Iskola erdei futóversenyt, az őszi erdei munkákat bemutató ismeretterjesztő napot szervez, s izgalmas programok lesznek a Mesztegnyői Erdei Vasúton és a Zselici Csillagparkban is.

Verekedő gímszarvas bikák szarvasbőgés idején a Barcsi Erdészet területén 2018. szeptember 20-án – Fotó: MTI/Kovács Attila

A Sefag Zrt. szakemberei arra kérik a természetbarátokat, hogy

az erdőt járva lehetőleg ne zavarják meg a szarvasokat, ne próbálják a bőgés hangját követve megkeresni őket, ezzel ugyanis az állatoknak ártanak, és magukat is veszélyeztethetik.

Az érvényben lévő erdőlátogatási korlátozásokról a Sefag és a többi erdészet honlapján lehet tájékozódni.

A cikk borítóképét készítette: Sosztarich Krisztián („Hello lányok„)