Megfigyelték, ahogy egy orangután gyógynövényt használ

2024.05.08.

Egy szumátrai hím orangután ismert, az őslakosok által használt gyógynövényt alkalmazott arcán lévő seb gyógyításához – sikerrel.

Először figyelték meg, hogy egy orangután egy hatékony gyógynövény segítségével gyógyította az arcán keletkezett nyílt sebet. Eddig hasonlót csak csimpánz esetében tapasztaltak, egyetlen egy alkalommal.

Egy szumátrai orangutánok megfigyelésével foglalkozó csoport még fiatal kamaszként ismerte meg a Rakus nevű hímet 2009-ben. 2021-ben az állatot immár fiatal felnőttként látták viszont, a hímeknek ekkorra a felnőttekre jellemző pofalemezei is megnőttek már.

A felnőtté válás viszont azzal is járt, hogy a többi felnőtt hímmel vetekedett az elsőbbségért, és közben sérüléseket is szerzett. 2022 júniusában tűnt fel az arcán az egészen friss nyílt seb, amelyet valószínűleg egy másik hím harapása okozhatott. Hasonló, kevésbé súlyos seb volt az állat ajkán is, amit akkor lehetett látni, amikor óbégatott.

Néhány nappal később ismét látták Rakust, amint egy liánféle, az ismert tradicionális gyógynövény Fibraurea tinctoria szárát és leveleit rágcsálja.

Időrendi sorrendben a sebesült arcú orangután gyógyulási folyamata. Forrás: SCIENTIFIC REPORTS

Tovább az eredeti cikkre…