Megérkezett a Canon R5C!

2022.01.24.

A Canon bejelentette az első ténylegesen hybrid gépét, a Canon R5C-t, amely épp annyira alkalmas fotózásra is mint videózásra is. Az R5C egy teljesértékű R5-ként is tud funkcionálni, annak minden fotós képességével, viszont ezen felül a Canon Cinema kamerák tulajdonságaiból is átvett párat.

Belül az R5-ből megismert 45 megapixeles szenzor dolgozik, DIGIC X processzorral, az érzékenység pedig iso100-51,200-ig terjed, és 102,400-ig kiterjeszthető.

Az R5C bal felül elhelyezkedő bekapcsológombjával dönthetjük el, hogy a photo vagy video módot szeretnénk választani. A két mód két teljesen különböző gombkiosztást, és menu-t hív elő. A video mód a Canon Cinema kamerák menüjét is tartalmazza, amely az R5-ből hiányzik. Apropó gombkiosztás, 13db testreszabható gombot helyeztek el az új vázon, emellett az R5 joystick-ja és három értéktárcsája is helyet kapott.

A legszembetűnőbb változás a nagy méretű, aktív hűtőrendszer, amely elsősorban a videózás közbeni stabil működésért felel. Ezzel némiképp elveszti az R5 időjárásállóságának szintjét, cserébe viszont melegedés és időlimit nélkül készülhetnek az akár 8K 60fps-es RAW felvételek.

Az új hűtőrendszer eléggé megvastagította a gépet, de még így is a legkisebb és legkönnyebb cinema kamera a Canon kínálatában. Az R5-ben a 8K szinte csak marketing szempontból volt jelen, itt azonban az új hűtésnek köszönhetően már komolyabb szándék érezhető a gyártó részéről, hiszen immáron minden felvételi módban, elméletben végtelen hosszan rögzíthetünk videót.

Az R5C 8K HDR módban, PQ módban, és Log3-ban is tud rögzíteni, ráadásul egy timecode portot is kapunk a több kamerás felvételek egyszerű kezelése érdekében. Az új 8K RAW módban 12bit-en rögzíthetünk, és támogatja a RAW kimemetet is a HDMI csatlakozón keresztül, ráadásul az SD kártyára proxy-t is beállíthatunk párhuzamosan.
A lassított felvételek kedvelőinek 4K 120fps áll rendelkezésre 4:2:2 10bit minőséggel, crop nélkül, a full frame szenzor teljes területén, dual pixel autofókusz használata mellett.

El tudja választani a videótól a hangot is, így a videó fájlok mellé egy különálló wav fájlba képes menteni a hanganyagot.

A Canon R3-ból ismerős, új multifunkciós, digitális csatlakozós vakupapucs is helyet kapott az új gépen, amelybe plusz vezeték nélkül csatlakoztathatunk például mikrofont. Emellett a cinema kamerákra jellemző, elöl elhelyezkedő, felvételt jelző piros fényt is találunk a gépen.

Az R5C-ben, ellentétben az R5-el, nincs szenzor stabilizálás, ez elviekben megkönnyíti a Cinema lencsék használatát, ha pedig RF lencsékkel használná az ember, akkor ott a legtöbb objektívnek van optikai képstabilizátora. Emellett ha mindenképpen a váztól szeretnénk rásegítést, akkor elektronikus stabilizálást is beállíthatunk, ami akár croppolás nélkül is működik. Az R5C az R6 és R5-höz kapható portrémarkolatokkal is kompatibilis.

A külön megvásárolható AC adapterrel a végtelen áramellátás is biztosítható.