Megdöbbentő felfedezés: ez véget vethet a súlyos műtrágyafüggőségnek

2019.10.30.

A mezőgazdaságban ha a gomba és bármely más növény szavak egy mondatban szerepelnek, az általában nem jelent semmi jót. A gazdálkodók szinte bármire hajlandók, hogy a gombák ne juthassanak a növényeik közelébe. Egy nemrég közzétett új tanulmány alapján ez megváltozhat a jövőben.

A Leedsi Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a gombák segítségével olyan új haszonnövényfajtákat lehetne létrehozni, amelyeknek kevesebb műtrágyára lesz szükségük – írja a South West Farmer.

Ugyanis egy kiválasztott gombafajt a búza közé telepítve azt tapasztalták, hogy a búza sokkal több fontos tápanyagot szívott fel a földből.

A gombák, amelyeknek fonalai társulást alkottak a búza gyökereivel, nagyobb mennyiségű foszfort és nitrogént adtak át a gabonanövénynek, amely cserébe szénhidrátokat juttatott át a gombáknak. Ezzel valódi szimbiózis jött létre a kétféle növény között. A mérések szerint a gombák képesek voltak a gabonanövény számára a szükséges foszforfelvétel 80 százalékát biztosítani, cserébe a búzák az általuk a levegőből kivont karbonok 10-20 százalékát juttatták át a társult gombáknak.

Fotó: agrarszektor.hu

Az arbuszkuláris mikorrhizának nevezett jelenség régóta ismert a biológiában, az utóbbi negyven évben már több kutatás is zajlott a szimbiózis megértése és lehetséges felhasználása kapcsán.

Az egyetem kutatói a kísérletükhöz olyan légköri szén-dioxid-szintet állítottak be, amilyet a 2100-as évekre jósolnak a tudósok, de a gomba még ilyen körülmények között is képes volt tápanyagokat átadni a gabonanövénynek.

Ez pedig a jövő élelmiszer-biztonságára nézve fontos lehet. Ezek a gombák segíthetnek abban, hogy csökkentsük a már most is túlzott műtrágyafüggőségünket a mezőgazdasági termelésben.

A műtrágya használatának csökkentése a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését is jelenti, és megkezdődhet a kevéssé műtrágyaigényes búzafajták kifejlesztése is.